c S
Nove turistične takse: Za višje turistične takse v Zgornjem Posočju in Novi Gorici 11.06.2018 07:20 Nova Gorica/Bovec, 10. junija (STA) - Za dvig turistične takse, kot to občinam omogoča novi zakon o spodbujanju turizma, se odločajo v Mestni občini Nova Gorica in v občinah Zgornjega Posočja. Občine Bovec, Kobarid in Tolmin, ki so lani skupaj naštele več kot pol milijona turističnih nočitev, so se sicer poenotile tako pri višini takse kot pri skupnem turističnem zavodu Dolina Soče.

V Mestni občini Nova Gorica lani pobrali za 220.000 evrov turistične takse, letos se obeta zvišanje

Novogoriški mestni svetniki so o dvigu turističnih taks odločali na zadnji seji. Čeprav je bilo predlagano, da bi takso dvignili s sedanjih 1,27 evra na enotna dva evra, so po burni razpravi pred drugim branjem pripravili drugačen predlog. Predlog odloka o taksi bodo v drugem branju potrjevali na seji občinskega sveta, ki je sklicana za 21. junij.

Tako naj bi dva evra turistične takse veljala le za mestno območje, skupaj s promocijsko tako pa bi znesla 2,50 evra. V podeželskem delu novogoriške občine bi bila glede na predlog skupna dajatev pol nižja.

V letu 2017 so v Mestni občini Nova Gorica pobrali za 220.000 evrov turističnih taks, od 180.000 nočitev na območju občine jih je bilo kar 150.000 v Hitovih hotelih.

Lani je celotni znesek pobrane turistične takse novogoriška občina namenila za dejavnosti turistične zveze in turističnih društev, ki jim občina na podlagi javnega razpisa dodeljuje sredstva za uresničevanje različnih turističnih aktivnosti. Za vse ostale turistične dejavnosti pa občina namenja proračunska sredstva iz integralnega proračuna, je med drugim razvidno iz gradiva za drugo branje odloka o turistični in promocijski taksi v občini.

Kot je še razvidno iz predloga odloka, bi novo, višjo turistično takso začeli pobirati že letos, medtem ko je začetek pobiranja promocijske takse v višini četrtine turistične takse, ki bo namenjena Slovenski turistični organizaciji, predviden s 1. januarjem prihodnje leto.

V Zgornjem Posočju lani več kot pol milijona turističnih nočitev

Turistične takse se bodo zvišale tudi v Zgornjem Posočju. Občine Bovec, Kobarid in Tolmin so se poenotile tako pri višini turistične takse kot pri skupnem turističnem zavodu Dolina Soče.

Doslej so na Bovškem zaračunavali 1,26 evra takse, po novem naj bi znašala 1,60 evra oz. dva evra skupaj s promocijsko takso. Odločitev o tem bodo bovški svetniki sprejemali ob drugem branju občinskega odloka na naslednji seji.

Medtem so predlagano višino turistične takse v Tolminu že potrdili, predlog odloka v Kobaridu pa še ni prišel na vrsto.

Po uradnih podatkih državnega statističnega urada je Občina Bovec lani naštela dobrih 327.00 turističnih nočitev, leto prej dobrih 250.000. V Občini Kobarid so lani našteli dobrih 141.000 nočitev, v letu 2016 pa nekaj manj kot 111.000. V Občini Tolmin pa so imeli lani nekaj več kot 100.000 nočitev, leto prej pa so jih našteli nekaj manj kot 81.000.