c S
Evropske borze v zadnji dan tedna z negativnimi gibanji 08.06.2018 13:12 London, 08. junija (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z negativnim predznakom. Iz ZDA niso prišli enotni signali, v Aziji pa so se tečaji vrednostnih papirjev danes znižali. Vlagatelji so tako tudi v Evropi postali bolj previdni, saj se v Kanadi začenja zasedanje skupine G7, prihodnji teden pa bodo seje nekaterih centralnih bank.

Pred današnjim začetkom zasedanja voditeljev sedmih najbolj razvitih držav v Kanadi se je retorika glede trgovinskega spora z ZDA zaostrila. Poleg tega je za prihodnji teden napovedano srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, zasedali bosta tudi ameriška in evropska centralna banka. Nekoliko je vlagatelje pomirilo oblikovanje nove vlade v Španiji s premierjem Pedrom Sanchezom, ki se zavzema za ohranitev območja evra, so povedali analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,92 odstotka in se giblje okoli 3428 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,72 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 1,26 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,41-odstoten padec.

Danes dopoldne utegnejo na gibanje tečajev med drugim vplivati podatki o proizvodnji, stroških dela in zunanji trgovini v Nemčiji ter industrijski proizvodnji v Franciji.

Tečaj evra v današnjem uvodnem trgovanju ostaja nad mejo 1,18 dolarja, kamor se je v pričakovanjih, da bo Evropska centralna banka (ECB) na zasedanju prihodnji teden napovedala zaključek odkupovanja državnih obveznic do konca leta, prvič po dobrih dveh tednih povzpel v četrtek. Zjutraj so na borzi v Frankfurtu s skupno evropsko valuto trgovali po tečaju 1,1806 dolarja, ECB pa je v četrtek opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1836 dolarja oz. 0,71 višje kot v sredo.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes znižali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,56-odstotno znižanje indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 1,88 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 1,36 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,85 odstotka, v Južni Koreji za 0,77 odstotka in v Avstraliji za 0,20 odstotka.