c S
V hrvaški Crikvenici vinjete za avtobuse z dnevnimi obiskovalci 08.06.2018 13:09 Zagreb, 08. junija (STA) - V Crikvenici na Hrvaškem bo od sredine junija do sredine septembra veljala odločitev mestnega sveta o obveznih vinjetah za avtobuse, ki v znano hrvaško turistično mesto pripeljejo dnevne turiste. Prevozniki bodo morali plačati 40.000 kun (5400 evrov) za trimesečno sezonsko vinjeto. Ukrep bo najbolj prizadel prebivalce Zagreba.

Crikvenica velja za eno najbolj priljubljenih turističnih obmorskih mest Zagrebčanov. Avtobusne vozovnice za enodnevne turistične izlete iz Zagreba v Crikvenico stanejo med 80 in 100 kun (med 10,5 in 13,5 evra), kar je za številne prebivalce hrvaške prestolnice edina priložnost, da lahko doživijo poletno počitniško vzdušje ob jadranski obali. Dnevni izletniki ob tem večinoma s seboj prinesejo hrano in pijačo, tako da v Crikvenici ne zapravijo veliko.

V crikveniški mestni upravi so pojasnili, da že nekaj let razmišljajo o načinih za zmanjšanje turistične gneče v mestu, posebej ob koncih tedna. Z uvedbo vinjet med 15. junijem in 15. septembrom pričakujejo, da bodo obisk dnevnih turistov zmanjšali na sprejemljivo raven glede na zmogljivosti mestnih cest in javnih površin, posebej plaž. Obenem pričakujejo, da bodo s tem izboljšali kakovost turistične ponudbe za goste, ki v mestu počitnikujejo več časa.

Kot so še poudarili, namen ni prepoved vstopa avtobusom z dnevnimi turisti, temveč red in nadzor, ker se ob koncih tedna soočajo z neznosnimi gnečami. Pojasnili so, da se ti avtobusi ustavljajo vsepovsod po mestu, kar ogroža tudi varnost ljudi.

Za avtobuse z vinjetami bodo v kraju zagotovili ustrezno parkirišče. V Crikvenici ocenjujejo, da sezonske vinjete niso predrage in da bi se lahko cene avtobusnih vozovnic za dnevne izletnike iz Zagreba zaradi tega podražile za največ 15 kun (dva evra).

Pričakovati je, da bo večina prevoznikov kupila vinjete, ker se bodo v nasprotnem primeru morali ustavljati na mestnih vpadnicah, ki so oddaljene tudi nekaj kilometrov od priljubljene mestne plaže, kar bi bilo nesprejemljivo za večino potencialnih izletnikov.

Za prevoznike, ki odločitve o obveznih vinjetah ne bodo spoštovali, so predvidene denarne kazni od 5000 do 12.000 kun (od 675 do 1620 evrov).