c S
Industrijska proizvodnja v štirih mesecih s 7,8-odstotno rastjo 08.06.2018 13:09 Ljubljana, 08. junija (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje se je v prvih štirih mesecih v medletni primerjavi zvišala za 7,8 odstotka. Aprila se industrijska aktivnost v mesečni primerjavi ni spremenila, v primerjavi z lanskim aprilom pa je bila za 6,9 odstotka višja, je danes objavil statistični urad.

Vrednost industrijske proizvodnje se je v štirih mesecih najbolj, za 8,4 odstotka, zvišala v predelovalnih dejavnostih, 3,1-odstotno rast pa so državni statistiki izračunali v oskrbi z električno energijo, plinom in paro. V rudarstvu se je vrednost industrijske proizvodnje medtem znižala za 9,1 odstotka.

V rudarstvu se je sicer samo aprila v mesečni primerjavi najbolj, za 25,4 odstotka, zvišala industrijska aktivnost. V predelovalnih dejavnostih se je zvišala za 0,3 odstotka, v oskrbi z elektriko, plinom in paro pa znižala za 4,2 odstotka.

Tudi v medletni primerjavi se je aprila najbolj zvišala vrednost industrijske proizvodnje v rudarstvu (za 14 odstotkov), v predelovalni dejavnosti je bila višja za 7,4 odstotka. V oskrbi z elektriko, plinom in paro se je vrednost industrijske proizvodnje znižala za 0,2 odstotka.

Glede na povprečje leta 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje aprila letos višja za 21,4 odstotka. Z vidika tehnološke zahtevnosti proizvodov se je v tej primerjavi najizraziteje povečala vrednost proizvodnje srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov, in sicer za 27,8 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je bil aprila v mesečni primerjavi višji za 0,4 odstotka, v medletni primerjavi pa za 8,3 odstotka.

Z vidika namenskih skupin so se na letni ravni zvišali tako prihodki v proizvodnji proizvodov za vmesno porabo kot tudi prihodki v proizvodnji proizvodov za investicije in za široko porabo. Najbolj so narasli prihodki v proizvodnji proizvodov za investicije, in sicer za 18,4 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je aprila glede na mesec prej zvišala za 0,3 odstotka, zvišala pa se je tako v rudarstvu kot v predelovalnih dejavnostih (za 9,7 odstotka oz. za 0,3 odstotka).

Na letni ravni se je vrednost zalog zvišala za 8,3 odstotka, glede na povprečje leta 2015 pa za 20,9 odstotka.