c S
Večina evropskih borz s padcem, nafta dražja, evro z rastjo 08.06.2018 08:22 London/Frankfurt/Pariz, 07. junija (STA) - Večina evropskih borz je zdrsnila pod gladino. Kot poročajo tuje agencije, so oči vlagateljev uprte v Kanado, kjer se bo v petek začel vrh voditeljev sedmih industrijsko najbolj razvitih držav na svetu. V ospredju bodo trgovinska trenja med ZDA in ostalimi državami. Cene nafte rastejo, v primerjavi z dolarjem pa na vrednosti pridobiva tudi evro.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je danes zdrsnil za 0,03 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX padel za 0,15 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 za 0,10 odstotka. Tudi CAC 40 je v Parizu zabeležil padec, in sicer 0,17-odstotnega. V Milanu se je FTSE MIB znižal za 0,18 odstotka.

Na Dunaju se je medtem indeks ATX okrepil za 1,70 odstotka, v Zürichu pa SMI za 0,04 odstotka.

Kot poročajo tuje agencije, vlagatelji nestrpno pričakujejo, kaj bo prinesel vrh G7, ki ga bo v petek in soboto gostila Kanada. Voditelji se bodo zbrali v La Malbaieju v provinci Quebec in skušali sprejeti soglasno izjavo o aktualnih vprašanjih svetovne ekonomije in geopolitike.

Glavna zgodba vrha bodo nesoglasja med ZDA in preostalo šesterico, ki jih je znatno okrepila uvedba novih uvoznih carin na jeklo in aluminij, napovedujejo viri pri EU. Ob tem izpostavljajo, da ni alternative sodelovanju v okviru G7. Zaradi predsednika ZDA Donalda Trumpa so se sicer že pojavile govorice o vrhu G6 plus ena.

Tudi v New Yorku tečaji nimajo enotne smeri. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,55 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je medtem izgubil 0,11 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,65 odstotka.

Tečaj evra se je medtem okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1813 dolarja, kar je 0,31 odstotka nad gladino. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1836 dolarja (v sredo pri 1,1765 dolarja).

Cene nafte so se znova okrepile. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,77 dolarja, kar je 1,04 dolarja več kot v sredo. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,54 dolarja na 76,90 dolarja.