c S
Cantarutti kitajsko investicijo v Gorenje vidi kot zmago za obe strani 07.06.2018 15:19 Ningbo, 07. junija (STA) - Investicija kitajske skupine Hisense v Gorenje je lahko "zmaga za obe strani" v izjavi za STA ocenil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, ki se mudi na Kitajskem. Čeprav je pri vseh kupcih nujna previdnost, da ne želijo le hitrega zaslužka, pa so ga v tem primeru investitorji prepričali s svojo predstavitvijo.

Cantarutti se je v Ningboju na Kitajskem danes udeležil ministrskega srečanja predstavnikov srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko. Ob tem je komentiral tudi gospodarsko sodelovanje s Kitajsko in ocenil, da je Kitajska kot investitor "odkrila Slovenijo", in sicer z investicijami od Letališča Maribor do Gorenja. Cantarutti verjame, da je to tudi posledica aktivnega vključevanja Slovenije v iniciativo sodelovanja držav srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko.

Vsi potencialni kupci Gorenja so se sicer predstavili tudi na ministrstvu za gospodarstvo. "Glede na informacije, ki jih imamo, in pogovore, ki smo jih imeli, ocenjujem da bi to lahko bila zmaga za obe strani, pa tudi dobra priložnost za Gorenje, še posebej, če bodo vse načrte, ki jih imajo investitorji, tudi izpolnili," je ocenil.

Predvsem je pomembno, ali gre za investitorje z jasno vizijo in bodo vlagali v razvoj ali pa gre za investitorje, ki iščejo samo kratkoročne koristi. Na to je treba paziti pri vseh investitorjih, ne le s Kitajske. "Pokazalo se je, da Kitajska že dolgo ni več le bazen poceni delovne sile, ampak je njihov tehnološki razvoj pravzaprav impresiven. Pomembno je, da temu sledimo, da v tem vidimo priložnosti za slovenska podjetja," je navedel. V prihodnje bo nujno, kot je dodal, tudi poglabljanje sodelovanja med državama na področju tehnološko zanimivih področjih.

Uvoz in izvoz med Kitajsko in Slovenijo sicer rasteta, vrednost menjave blaga in storitev pa je lani prvič presegla milijardo evrov. "V zadnjih treh letih se je ta povečala za 35 odstotkov," je izpostavil Cantarutti. Slovenija ima sicer na Kitajskem okrog 35 slovenskih podjetij, ki po njegovih besedah skrbno načrtujejo, kje se predstavijo.

Na investicijskem Expu v Ningboju, ki poteka ta teden, Slovenija letos nima gospodarske delegacije in predstavitve, saj za to ni bilo dovolj prijav, več interesa pa je za novembrski sejem v Šanghaju, kjer bodo Kitajci iskali dobavitelje. "Kitajska je svetovna velesila in menim, da bo nova vlada morala nadaljevati s trendom tesnih stikov s predstavniki kitajske vlade," je dodal Cantarutti.

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense ima sicer že v lasti 32,95 odstotka Gorenja, kupiti pa želi še preostale delnice. Za eno delnico ponuja 12 evrov, ponudba pa velja do 26. junija.