c S
Načelnik generalštaba Geder izdal ukaz o izplačilu povečanega obsega dela pripadnikom SV 07.06.2018 14:47 Ljubljana, 07. junija (STA) - Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Alan Geder je izdal ukaz o izplačilu povečanega obsega dela in delovnih obremenitev po 59. členu zakona o službi v SV, kar v skladu s sklepom vlade pomeni 19 odstotkov, so danes sporočili z ministrstva za obrambo. V ministrstvu za finance pa so za STA pojasnili, da z Gederjevo odločitvijo niso seznanjeni.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na obrambnem ministrstvu, zakon ne opredeljuje časovnih omejitev izplačila po omenjenem členu, traja pa, dokler so posebne obremenitve in povečan obseg, torej do popolnega številčnega stanja stalne sestave oziroma zmanjšanja zahtev po opravljanju zakonsko predpisanih nalog. Z ukrepom je načelnik seznanil tudi ministrico Andrejo Katič.

Številčno stanje stalne sestave SV je doseglo spodnjo kritično mejo glede na določila srednjeročnega obrambnega programa. V SV je trenutno 6727 pripadnikov, torej jih manjka že skoraj 1000. "Trenutno nespremenjen obseg del in nalog SV opravlja bistveno manj pripadnic ter pripadnikov, ki so zato toliko bolj obremenjeni," so poudarili na ministrstvu.

Da lahko SV opravi vse z zakonom predpisane naloge in tudi dodatne, kot so varovanje zelene meje, vzdrževanje tehničnih ovir, reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč in prevozi človeških organov pri Slovenija-transplantu, so po navedbah ministrstva pripadniki nadpovprečno obremenjeni: "Opravljajo povečan obseg dela in ob posebnih obremenitvah."

Na ministrstvu menijo, da so v skladu z vizijo načelnika generalštaba, ki jo je predstavil ob prevzemu dolžnosti, nujni takojšnji ukrepi: "Tako bo SV lahko še naprej opravljala vse z zakonom določene vojaške naloge v domovini in tiste, ki se jim je RS zavezala v okviru mednarodnih organizacij." Pripadniki SV bodo podrobna pojasnila o ukazu dobili "po liniji poveljevanja in kontrole".

S finančnega ministrstva pa so za STA sporočili, da z odločitvijo načelnika niso seznanjeni. "Finančnih učinkov omenjenega ukrepa ne poznamo. Ker dodatnih finančnih sredstev v proračunu za to ni, pričakujemo, da so sredstva za to načrtovana v finančnem načrtu ministrstva za obrambo," so zapisali.

Sicer srednjeročni obrambni program za obdobje 2016-2020 določa glavne usmeritve delovanja in razvoja obrambnega sistema. Za opravljanje zakonsko določenih nalog dokument predvideva 7600 pripadnikov stalne sestave SV, kadrovski načrt vlade za leto 2018 pa 7254.

"Z začasnim vpoklicem pogodbene rezerve maja in junija so bili zaposleni v SV delno razbremenjeni. Vpoklic traja le do konca dousposabljanja do konca junija za preverjanje pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade," so še opozorili na obrambnem ministrstvu.