c S
Kitajski minister za trgovino pričakuje rast uvoza iz držav srednje in vzhodne Evrope 07.06.2018 14:39 Ningbo, 07. junija (STA) - Ministri 16 držav srednje in vzhodne Evrope in kitajski minister za trgovino Zhong Shang so se danes srečali na Kitajskem, kjer so govorili o trgovinski menjavi. Kitajski minister je po srečanju napovedal, da bo Kitajska povečala uvoz, velik potencial pa vidi tudi v kitajskih investicijah v infrastrukturne projekte v srednji in vzhodni Evropi.

Gospodarski ministri - iz Slovenije se srečanja sicer udeležuje državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti - so se zbrali v okviru investicijskega Expa, ki ta teden poteka na Kitajskem. Kitajski minister za trgovino je pojasnil, da so ministri govorili predvsem o sodelovanju na področju infrastrukture, storitev, pametnih mest, kmetijstva in turizma. "Lahko rečemo, da smo dosegli konsenz glede številnih odprtih vprašanj in je bilo srečanje uspešno," je dejal.

Sodelujoči so po njegovih besedah zastavili jasnejše cilje in pričakovanja za prihodnje sodelovanje. "V prihodnje to ne bo le platforma za pogovore in ideje, temveč za reševanje kompleksnih težav," je navedel.

Države srednje in vzhodne Evrope za Kitajsko predstavljajo veliko in pomembno tržišče. "Gre za države z visoko gospodarsko rastjo, ki so za nas pomemben partner," je dejal. Napovedal je nove ukrepe, ki bodo kitajsko tržišče približali evropskim izvoznikom in spomnil, da je Kitajska že napovedala, da bo znižala carine na uvožene avtomobile.

"V prihodnosti bo kitajski uvozni trg beležil visoko rast," je napovedal kitajski minister za trgovino, ki meni, da gre za novo obdobje v gospodarskem razvoju Kitajske. Spomnil je, da na Kitajsko že uvozijo več evropski kmetijskih proizvodov - predvsem mleka, mlečnih proizvodov in vina. Kitajska pa zaznava veliko povpraševanje po razvoju infrastrukture, kjer imajo veliko izkušenj, saj so med drugim že začeli z gradnjo železnice med Madžarsko in Srbijo.

Sodelujoči ministri iz Evrope so se medtem zavzeli za dobre trgovinske odnose, saj jih, predvsem predstavnike manjših držav, skrbi, da bi morebitne trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA občutneje prizadele tudi preostale države. Temu pozivu se je pridružil tudi Cantarutti, ki meni, da to ni prava pot.