c S
Hrvaška zvišala število dovoljenj za delavce iz drugih držav 07.06.2018 12:54 Zagreb, 07. junija (STA) - Hrvaški delodajalci bodo lahko računali na dodatnih 4500 delovnih dovoljenj za delavce iz drugih držav, potem ko je hrvaška vlada na današnji seji število dovoljenj zvišala na 35.500. Največ dodatnih delovnih dovoljenj je namenjenih zaposlovanju v turizmu, gostinstvu, kmetijstvu in prometu.

Hrvaška vlada je konec lanskega leta ocenila, da bo na Hrvaškem letos zadostovalo 31.000 delovnih dovoljenj za tuje delavce, a se je pokazalo, da samo v turizmu potrebujejo skoraj dvakrat več kot lani načrtovanih 3715 delovnih dovoljenj.

Na današnji seji so omogočali zaposlovanje dodatnih 4000 delavcev v turizmu in gostinstvu, med katerimi gre večinoma za "pomožne delavce v turizmu". Četrtina dodatnih dovoljenj je namenjena sezonskemu zaposlovanju.

Državna sekretarka na hrvaškem ministrstvu za delo in pokojninski sistem Majda Burić je na današnji seji hrvaške vlade poudarila, da se je pokazalo, da obstaja tudi večje povpraševanje za uvoz delavcev v prometu, kmetijstvu in gozdarstvu. Zato so odobrili dodatnih 500 sezonskih zaposlitev delavcev iz drugih držav, večinoma v kmetijstvu.