c S
Eurostat potrdil 0,4-odstotno rast v prvem četrtletju 07.06.2018 11:42 Luxembourg, 07. junija (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da se je gospodarska rast v letošnjem prvem četrtletju tako v območju z evrom kot v EU v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepila za 0,4 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom 2,5-odstotna, v EU 2,4-odstotna.

Izdatki za končno potrošnjo so se v območju evra povečali za 0,5 odstotka, v EU za 0,4 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so se okrepile za 0,5 oz. 0,8 odstotka. Izvoz je upadel za 0,4 oz. 0,3 odstotka, uvoz v območju evra je upadel za 0,1 odstotka, medtem ko je v EU ostal na enaki ravni.

Izdatki za zasebno področno so k rasti BDP prispevali 0,3 oz. 0,2 odstotni točki, bruto investicije za 0,1 oz. 0,2 odstotne točke. Pozitivni prispevek so imele tudi spremembe zalog, medtem ko je zunanjetrgovinska bilanca imela negativnega.

V Sloveniji je bila rast BDP v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z zadnjim lanskim 0,6-odstotna. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi s prvim trimesečjem lani okrepil za pet odstotkov.