c S
Stroški dela v prvem četrtletju navzgor 07.06.2018 11:38 Ljubljana, 07. junija (STA) - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v letošnjem prvem četrtletju po začasnih podatkih statističnega urada povprečno za 4,8 odstotka višji kot v prvem četrtletju lani. Od tega so se plače za dejansko opravljeno delovno uro zvišale za 3,8 odstotka.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v primerjalnem obdobju najbolj izrazito zvišali v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 12,8 odstotka) in v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (za 11,7 odstotka).

Najbolj so se znižali v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 7,8 odstotka) in v drugih dejavnostih (za 4,8 odstotka), je danes objavil statistični urad.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v zadnjem lanskem četrtletju v skoraj vseh državah članicah EU višji kot v zadnjem predlanskem četrtletju.

Nižji so bili na Finskem in v Italiji. Zvišanje stroškov dela za opravljeno delovno uro je bilo najbolj izrazito v Romuniji in Bolgariji. V EU so se ti stroški v opazovanem obdobju zvišali za 2,3 odstotka. V Sloveniji so bili po podatkih Eurostata višji za 5,1 odstotka.