c S
Na kazahstansko-slovenskem poslovnem forumu o krepitvi sodelovanja 07.06.2018 11:38 Astana, 07. junija (STA) - V Astani je v sredo potekal kazahstansko-slovenski poslovni forum, na katerem so predstavniki podjetij iz obeh držav med drugim govorili o krepitvi sodelovanja na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije in pametnih rešitev, naprednih tehnologij in medicinskih izdelkov ter energetiki.

Poslovni forum je odprl državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič, ki je dan prej sopredsedoval skupni slovensko-kazahstanski komisiji za gospodarsko sodelovanje. Mirošič je pozdravil tudi delovanje kazahstanko-slovenskega poslovnega kluba ter odprtje regijskega predstavništva Kazakh Invest za srednjo in jugovzhodni Evropo v Ljubljani, so sporočili z ministrstva.

Državni sekretar se je sestal tudi s kazahstanskim namestnikom zunanjega ministra Romanom Vasilenkom, s katerim sta potrdila prijateljske odnose med državama. Izrazila sta zadovoljstvo nad delom skupne komisije za gospodarsko sodelovanje, ki je zasedala dan prej in preko katere sta državi okrepili institucionalno sodelovanje.

Mirošič in Vasilenko sta poudarila pomen vzpostavitve pravne podlage za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Kazahstanom ter pozdravila dogovor o memorandumu med državama na področju športa in kibernetske varnosti.

Pogovarjala sta se tudi o razmerah v regiji srednje Azije in kitajski pobudi En pas ena cesta, v katero je vključena tudi Slovenija prek iniciative 16+1, kjer 16 držav srednje in vzhodne Evrope sodeluje s Kitajsko. Sogovornika sta izpostavila krepitev odnosov med Kazahstanom in EU, ki imata sklenjen sporazum o partnerstvu in izvajata redna ministrska srečanja, predstavili pa so tudi kazahstanska prioritetna področja, ki jih želijo vključiti v novo EU strategijo do srednje Azije.

Sredin poslovni forum je potekal v organizaciji javne agencije Spirit Slovenija, državne agencije Kazakh Invest in Kazahstansko-slovenskega poslovnega kluba.

Na kazahstanskem trgu so sicer dobro poznana in že prisotna uspešna in mednarodno priznana slovenska podjetja, kot so Krka, Lek, Iskratel, Trimo, Lindab Klima, Gorenje, Etol, Elan, Seven Refractories in nekatera druga. Na poslovnem forumu so svoje predloge za poglobitev sodelovanja predstavila še podjetja Iskratel, Saving, HBOT in Borzen, so še navedli na ministrstvu.