c S
Lastnik medijev RTS 24 zapira pipico 07.06.2018 09:32 Maribor, 07. junija (STA) - Kitajski poslovnež Lingkun Meng se je po poročanju današnje izdaje časnika Večer odločil, da se umakne iz naložbe v medije RTS 24. Po najbolj črnem scenariju to pomeni likvidacijo RTS.

Kot piše Večer, je zgolj osem mesecev po vnovičnem zagonu televizije RTS nadaljnje delovanje medijskega omrežja s sedežem v Prešernovi ulici 3 v Mariboru pod velikim vprašajem. Večinski lastnik podjetja RTS Media, pod katerega spadajo mediji RTS 24 (televizija, spletni portal in brezplačni časopis), se je namreč odločil, da se bo iz naložbe umaknil.

Gre za poslovneža Lingkuna Menga, ki skupino RTS obvladuje s svojim podjetjem Villa 1, njegove lastniške lovke pa sežejo vse do družbe Aerodrom Maribor, v kateri je tudi sodirektor skupaj z Borisom Bobkom.

Razlogi za njegov umik niso uradno znani, neuradno pa naj bi se eden skrival v sporu z drugim kitajskim poslovnežem Yinshen Chenom, ki je s skupino azijskih vlagateljev kupil televizijo RTS za okrog 1,1 milijona evrov, nato pa naj bi bil 60-odstotni delež v družbi RTS Media prodal Mengu za bistveno višji znesek, kot je bila kupnina. Opeharjeni Meng naj bi ob tem še spoznal, da je financiranje medijev RTS 24 podobno metanju denarja v vrečo brez dna: predvsem televizija in kasneje še brezplačnik namreč staneta ogromno denarja, prihodki pa so zelo skromni.

Po javno dostopnih podatkih je RTS Media preteklo leto končal z izgubo skoraj 84.000 evrov, še slabše se je odrezalo podjetje RTS 24, ki je v dobrih štirih mesecih obstoja pridelalo kar 413.000 evrov minusa. A za razliko od družbe Aerodrom Maribor, ki je lani imela 1,7 milijona evrov izgube, pri medijskih projektih ni realno pričakovati, da bi začela ustvarjati visoke prihodke in dobičke.

"Izrazito naklonjena uredniška politika do mariborskega župana Andreja Fištravca na trgu očitno ni naletela na množično oglaševanje, še največ so skušala 'pomagati' javna občinska podjetja: po spletni aplikaciji Erar je RTS 24 od januarja do junija letos dobil okrog 30.000 evrov od Marproma, Mariborskega vodovoda, Energetike Maribor in Mariborskih lekarn," še navaja Večer.

"Nisem seznanjen z namero lastnika, da se umika iz naložbe," je Večeru povedal direktor družbe RTS 24 Danijel Gorjup, a obenem potrdil, da so zaradi finančnih težav lastniku predlagali dokapitalizacijo podjetja. "Če bo dokapitalizacijo zavrnil, je možnih več scenarijev, po najbolj črnem bi to pomenilo likvidacijo RTS," razmišlja Gorjup. V teh dneh potekajo sestanki, na katerih preigravajo različne možnosti, kako bi nadaljevali delo, je dejal Gorjup, vse pa je odvisno od tega, kako se bo Meng umaknil iz naložbe in kaj bo storil manjšinski lastnik Yinshen Chen.