c S
Nafta kljub povečanju ameriških zalog dražja 07.06.2018 08:55 Singapur, 07. junija (STA) - Cene nafte so se kljub nepričakovanemu povečanje ameriških zalog surove nafte danes zvišale. Nafta brent je blizu 76 dolarjev, ameriška nekaj nad 65 dolarji za 159-litrski sod.

Severnomorska nafta brent za dobavo v avgustu je zjutraj stala 75,87 dolarja, kar je 51 centov več kot ob koncu trgovanja v sredo. Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena julija, se je zvišala za 41 centov na 65,14 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V sredo objavljeni podatki so pokazali, da so se ameriške naftne zaloge minuli teden povečale za 2,1 milijona sodov na 436,6 milijona sodov. Analitiki so napovedovali znižanje za 2,1 milijona sodov.

Naftni trg se je na podatke le za kratek čas odzval z znižanjem cen - v sredo zvečer se je nafta pocenila, že danes zjutraj pa so se cene obrnile navzgor.

Po navedbah analitikov glavna tema na naftnem trgu ostaja proizvodna politika Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih drugih proizvajalk, med njimi Rusije - trg čaka na morebitno povečanje proizvodnje, možnost česar sta nakazali Savdska Arabija in Rusija. O tem bodo odločali na srečanju 22. junija na Dunaju.