c S
Stroški za klice v tujino bodo po novem omejeni 06.06.2018 14:19 Bruselj, 06. junija (STA) - Po odpravi stroškov gostovanj bodo za državljane EU kmalu postale preteklost tudi visoke cene za telefonske klice v katero od tujih držav članic. Pogajalci Evropskega parlamenta, držav članic in Evropske komisije so ponoči dosegli političen dogovor, po katerem bodo stroški takšnih pogovorov omejeni na 19 centov na minuto.

"Dogovorili smo se, da operaterji ne bodo mogli zaračunavati dodatnih stroškov uporabnikom, če bodo iz svoje domače države telefonirali ali poslali kratko sporočilo sms prek mobilnega ali fiksnega telefona v drugo državo članico EU," je pojasnil Pilar del Castillo, ki se je pogajal v imenu Evropskega parlamenta. Odpravi pribitkov na cene klicev v tujino je nasprotovala vrsta držav članic, v katerih so telekomunikacijski operaterji v delni ali popolni lasti države.

Za poslano kratko sporočilo sms bodo smeli operaterji zaračunati največ šest centov brez davka na dodano vrednost. Poleg tega so se dogovorili o spodbudah za hitrejši internet. V primeru nevarnih dogodkov, kot so terorizem in naravne nesreče, pa naj bi uporabniki na svoje mobilne telefone prejeli opozorilo, so danes sporočili iz Evropske komisije in parlamenta.

"Ta dogovor je pomemben, da zadovoljimo vse večje potrebe Evropejcev po povezovanju in okrepimo konkurenčnost Evrope," je v Bruslju dejal pristojni evropski komisar Andrus Ansip.

Monique Goyens iz evropskega združenja potrošnikov Beuc je dejala: "Dogovorjena zgornja meja za klice znotraj EU je dober naslednji korak na poti k pravemu notranjemu trgu." Pred letom dni so bili že ukinjeni dodatni stroški gostovanj za klice iz tuje države članice EU domov. Potrošniške organizacije so takrat opozarjale, da pa za klice iz domače države v tujino to pravilo ne velja.

Dogovor poleg tega določa, da bodo do leta 2020 na voljo frekvence za omrežje pete generacije mobilne telefonije (5G). Države članice naj bi ustrezne spektre dodelile telekomunikacijskim operaterjem za 20 let. Takšno obdobje naj bi podjetjem zagotavljalo veliko varnost za investicije.

Dogovor je del t.i. kodeksa evropskih elektronskih komunikacij. Zdaj ga morajo uradno potrditi še evropski parlament in vseh 28 držav članic, nato bo sledilo dveletno obdobje, v katerem bodo morale države te smernice vgraditi v svoje nacionalne zakonodaje.