c S
Salonit Anhovo lani z 10-odstotno rastjo prihodkov 06.06.2018 13:53 Anhovo, 06. junija (STA) - Salonit Anhovo je lani ustvarili nekaj več kot 50 milijonov evrov prihodkov, skupin pa 60 milijonov evrov. Prihodki so se v primerjavi s predlani povečali za nekaj več kot 10 odstotkov, je za STA povedal predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat.

Krepko višja od 10 odstotkov je bila rast prodaje na tujih trgih, na slovenskem trgu pa je bila nekoliko pod 10 odstotki. Z nekaj milijoni evrov dobička so lani ob tem ostali na ravni zadnjih treh let.

Izvoz se tako po Fortunatovih besedah približal polovici celotne prodaje. Največ izvozijo v Italijo, izvažajo tudi na Hrvaško, nekaj malega v Bosno in Hercegovino. Nekoliko več kot predlani so lani izvozili v Avstrijo in tako širijo svojo dejavnost.

"Stabilizirali smo poslovanje. Lahko se pohvalim, da smo v zadnjih mesecih popravili tudi dodano vrednost. Vse kaže na popolno stabilizacijo podjetja," je povedal in dodal: "Zvišali smo tudi plače. Mislim, da je pravi trenutek, da nagradimo vse zaposlene."

V Salonitu za letos načrtujejo, da bodo prihodki za tri odstotke nad lanskimi. Trenutno so nekoliko pod načrtovanimi, čemur je po Fortunatovih besedah botrovalo predvsem slabo vreme v začetku leta: "Verjamem pa, da bomo do konca leta dosegli zastavljene cilje. Ponovno nam dobro kaže na italijanskem trgu, slovenski je trenutno na ravni lanskega."

Fortunat pričakuje, da se bo trend rasti v gradbeništvu, od katerega so odvisni, nadaljeval tudi v prihodnjih letih. "Zelo se pozna gradnja infrastrukturnih objektov, ki ji je deloma pognala država, še bolj pa zasebna potrošnja," je sklenil.