c S
Kitajska bi kupila za 70 milijard dolarjev ameriških dobrin 06.06.2018 11:08 Peking, 06. junija (STA) - Podpredsednik kitajske vlade Liu He je ameriškim kolegom na pogovorih v Pekingu minuli konec tedna ponudil, da bi Kitajska odkupila za skoraj 70 milijard dolarjev (59 milijard evrov) ameriških kmetijskih, industrijskih in energetskih izdelkov, če bi to Washington prepričalo v znižanje napovedanih carin. ZDA se na ponudbo uradno še niso odzvale.

Ameriško trgovinsko ministrstvo se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarska vprašanja še ni odzvalo, trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer pa zadeve ni želel komentirati. O tem je sicer prvi poročal The Wall Street Journal.

ZDA si prizadevajo za dodatno odprtje kitajskega trga in zmanjšanje deficita v blagovni menjavi s Kitajsko za 200 milijard ameriških dolarjev letno. Peking na te zahteve, ki jih nekateri ekonomisti ocenjujejo kot nerealne, doslej ni pristal.

Na pogovorih v Pekingu minuli konec tedna je ameriški sekretar za trgovino Wilbur Ross pozdravil po njegovih besedah prijateljske in iskrene ameriško-kitajske pogovore o zmanjšanju trgovinskih napetosti med državama. Kitajska je na drugi strani posvarila, da so trgovinske ugodnosti za ZDA odvisne od ukinitve carin.

Pogovori so se končali brez izjave katere od strani, je pa kitajska tiskovna agencija Xinhua kasneje potrdila, da so na pogovoru po navedbah kitajskih oblasti uspeli doseči "pozitiven in konkreten napredek" in imeli uspešen pogovor glede kmetijstva in energetike.