c S
Slovensko-kazahstanska gospodarska komisija za okrepitev mednarodnega sodelovanja 06.06.2018 10:42 Astana, 06. junija (STA) - Slovensko-kazahstanska komisija za gospodarsko sodelovanje je na torkovem zasedanju v Astani obravnavala dosedanje aktivnosti in sprejete usmeritve za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja med državama. Obe strani sta na srečanju izrazili interes za okrepitev mednarodnega sodelovanja.

Poleg farmacije, ki se uvršča med najbolj perspektivna področja, saj predstavljajo zdravila polovico slovenskega izvoza, so priložnosti še na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije, zelenih tehnologij, sodobnih rešitev v energetiki, infrastrukture, športne industrije ter zdraviliškega turizma, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Predloge za okrepitev sodelovanja so sicer zbranim predstavila podjetja Saving, HBOT, Iskratel in Borzen.

Ob robu zasedanja, slovensko delegacijo je vodil državni sekretar Iztok Mirošič, kazahstansko pa minister za zdravje Birtanov Jelžan Amantajevič, so podpisali memorandum o sodelovanju na področju športa in uskladili memorandum o kibernetski varnosti. Poleg tega so potekala še usklajevanja dvostranskih sporazumom na področju zdravstva in zračnega prometa med državama.

Mirošič se je v času zasedanja sestal s predsednico odbora za mednarodne odnose, obrambo in varnost v kazahstanskem senatu Darigo Nazarbajevo. Sogovornika sta izpostavila dobre odnose med državama in izrazila pripravljenosti tudi za krepitev medparlamentarnega sodelovanja.

Slovenija med državami Srednje Azije največ dvostranskega gospodarskega sodelovanja ustvari ravno s Kazahstanom. Državi sta lani menjali za več kot 106 milijonov evrov blaga, kar predstavlja 15-odstotno rast. Poseben poudarek je bil na pospešitvi vzpostavitve ustrezne pravne podlage med državama na področju letalstva, zdravstva, izobraževanja in znanosti, turizma in zaščite investicij.

Po podpisu okrepljenega partnerskega sporazuma se dobro razvija tudi sodelovanje med EU in Kazahstanom. EU je največji trgovinski partner za Kazahstan in največji tuji investitor. V pripravi sta tudi nova strategija EU do Srednje Azije in strategija za evro-azijsko povezljivost, so še navedli na zunanjem ministrstvu.