c S
Nafta dražja 06.06.2018 09:12 Singapur, 06. junija (STA) - Cene nafte so se danes zvišale. Nafta se je do torka ob napovedih Savdske Arabije in Rusije, da bi lahko zvišali proizvodnjo, cenila, sedaj so ceno podprli zadnji podatki o naftnih rezervah v ZDA, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena avgusta, se je do okoli 9. ure po srednjeevropskem času podražila za 74 centov na 76,12 dolarja. Cena teksaške lahke nafte za dobavo julija se je zvišala za 32 centov na 65,84 dolarja.

Cene nafte so se v preteklih dneh nižale, potem ko sta pomembni naftni proizvajalki Savdska Arabija in Rusija sporočili, da razmišljata o zvišanju proizvodnje. Omejitev proizvodnje članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih nečlanic, med njimi Rusije, je dosegla cilj - višje cene, hkrati je pričakovati omejitve v dobavi med drugim zaradi napovedanih sankcij proti Iranu in gospodarskega položaja Venezuele.

Današnje zvišanje naj bi spodbudili podatki o zalogah v ZDA. Kot je objavil ameriški zasebni inštitut API, so se zaloge nafte minuli teden znižale za več kot dva milijona 159-litrskih sodov. Uradni podatki ameriške vlade o zalogah bodo objavljeni danes, poroča dpa.