c S
Juncker na Bruseljskem ekonomskem forumu izpostavil pomen evra 05.06.2018 15:57 Bruselj, 05. junija (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v uvodnem nagovoru na Bruseljskem ekonomskem forumu izpostavil pomen evra, ki po njegovih besedah še naprej pridobiva na veljavi. Govoril je tudi o oživitvi evropskega gospodarstva po krizi ter ukrepih, potrebnih za dokončanje ekonomske in monetarne unije.

Evro po Junckerjevih besedah vsak dan uporablja 340 milijonov Evropejcev, območje z evrom pa bo kmalu prispevalo 85 odstotkov skupnega bruto domačega proizvoda EU. Skupna evropska valuta je tudi druga najpogosteje uporabljena rezervna valuta na svetu, saj so z njo na različne načine povezane valute 60 držav, so njegove besede povzeli v Evropski komisiji.

"Nikoli ne bi smeli podcenjevati tega, kako daleč je prišel evro," je poudaril Juncker in izpostavil pomen evra za nadaljnjo rast evropskega gospodarstva. To je v svojem programu kot prioriteto določila tudi komisija, na prvo mesto pa je postavila še nova delovna mesta.

Ključnega pomena je po Junckerjevih besedah to, da okrevanje evropskega gospodarstva občutijo vsi državljani EU. "Nekateri pravijo, da se to tiče nacionalnih vlad ali samo socialnih partnerjev. Po mojem mnenju se to tiče vseh v Evropi," je poudaril.

Glede prihodnosti ekonomske in monetarne unije je dejal, da "delo še ni končano". "Nikoli ne smemo pozabiti, čemu služita ekonomska in monetarna unija ter kako morata še naprej zagotavljati zaščito, blaginjo in napredek za vse evropske državljane," je še poudaril Juncker.

Ekonomski forum v Bruslju je glavna letna konferenca Evropske komisije o gospodarstvu, na kateri evropski in mednarodni oblikovalci politik in mnenj, akademiki, civilna družba ter podjetniki razpravljajo o perečih gospodarskih temah in izzivih za evropsko gospodarstvo.

Tema letošnje konference je evropsko gospodarstvo v dobi digitalnih motenj. Udeleženci bodo razpravljali zlasti o prihodnosti dela v digitalnem gospodarstvu, finančnih sistemih za poglobljeno ekonomsko in monetarno unijo v digitalni dobi ter prihodnosti ekonomske in monetarne unije.