c S
Podelili priznanja najboljšim inovacijam Dolenjske in Bele krajine 05.06.2018 14:53 Otočec, 05. junija (STA) - Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je v Hotelu Šport na Otočcu podelila nagrade najboljšim dolenjskim in belokranjskim inovatorjem. Letošnja zlata priznanja so dobile družbe Hyb, Iskra Pio, Krka skupaj štiri, Starkmat in TPV dve priznanji. Na enajsti razpis za izbor najboljših inovacij je prispelo 17 predlogov iz 12 podjetij.

Po podatkih zbornice je komisija, ki je predloge ocenjevala glede na inventivno raven, gospodarske rezultate in napovedi, trajnostni in okoljski vidik ter na podlagi zapisanega v prijavah, ocenila, da si devet inovacij zasluži zlato priznanje, pet srebrno, dve bronasto in ena zahvalo za prispevek k območni inovativnosti.

Priznanja je nagrajencem danes predal predsednik zbornice Jože Colarič. Štiri najbolje uvrščene inovacije bo zbornica posredovala na izbor Gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.

Sicer pa so zlata priznanja dobili Hyb za miniaturni diferencialni senzor tlaka HPSD8000, Iskra Pio za mobilni laboratorijski izolator z integrirano multifunkcijsko napravo, Krka za razvoj filmsko obloženih tablet z etorikoksibom in postopek priprave njegove kristalne oblike I, za razvoj hitro razgradljive tablete z imatinibom za zdravljenje rakavih obolenj, za trdno farmacevtsko obliko s podaljšanim sproščanjem kombinacije opioidnega agonista in antagonista za zdravljenje bolečine ter za trdno farmacevtsko obliko s solubilizirano obliko tadalafila in optimizacijo njegove sinteze.

Podjetje Starkmat je zlato priznanje dobilo za stol za zdravo hrbtenico in boljšo koncentracijo ter TPV zlati priznanji za povsem avtonomen proces varjenja in oskrbovanja delovnega mesta ter za integrirani zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju.

Srebrna priznanja so podelili družbam Krka, L-Tek, Redek, Rem in TPV. Bronasti sta dobili podjetji M Tom in Promigra.

Hkrati so podjetju Adient podeli priznanje za aplikacijo za nivojsko preverjanje proizvodnih procesov in podjetjema Starkmat ter Redek posebno priznanje za izjemno inovacijo mladega podjetja.

Prispele predloge je ocenila sedemčlanska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru sekcije zbornice za kakovost in inovativnost. V zbornici so ocenili, da prijavljene inovacije izstopajo zaradi svoje pestrosti, razmišljanja inovatorjev in vključevanja vseh gospodarskih področij.

Iz zbornice so še sporočili, da so v zadnjih letih veliko dejavnosti namenili spodbujanju regijske inovacijske kulture. Na njihove razpise so prijavitelji v 11 letih prijavili 205 inovacij, zbornica pa je v tem obdobju podelila 69 zlatih, 89 srebrnih in 34 bronastih ter 13 navadnih inovatorskih priznanj. Povzeli so, da so po številu prijavljenih inovacij najuspešnejša slovenska regija.