c S
Uprava Štore Steel bo do petka pripravila predlog o višjih plačah 05.06.2018 13:43 Štore, 05. junija (STA) - Stavkovni odbor Štore Steel je danes z upravo podjetja začel pogajanja o dvigu plač za nekaj več kot 20 odstotkov. Kot je v izjavi za medije povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak, so se dogovorili, da uprava družbe do petka pripravi svoj predlog še sprejemljivega dviga plač. Ta predlog bo nato preučil stavkovni odbor.

Do prihodnjega torka ali srede bo znano, ali bo stavkovni odbor sprejel predlog uprave. Če predlog ne bo sprejet, bo najbrž sledila dveurna opozorilna stavka. Aktivnosti bomo stopnjevali vse dokler ne bo dosežen dogovor o višjih plačah, je še dejal Novak.

Na petkovi novinarski konferenci je Novak ponovil, da so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih rezultatov družbe. Zanj je nedopustno, da se v podjetju zgolj vlaga v razvoj in da se dobiček povečuje, saj so dobri poslovni rezultati odraz dela vseh zaposlenih.

Omenjeni sindikat je v petek na Okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne.

Dopolnili so tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki so jo podali pred tednom dni.

Po odpovedi stavke, ki je bila napovedana za 25. maj, je družbo pred tednom dni obiskala delovna inšpekcija in dosegla, da bi se pogajanja začela, a takrat do tega ni prišlo.

Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za več kot 20 odstotkov zaradi zahtevnih pogojev dela, ki poteka v prahu in hrupu. A takšen predlog za upravo doslej ni bil sprejemljiv.