c S
Societe Generale v dogovor o višini kazni francoskega in ameriškega regulatorja 05.06.2018 08:50 New York, 05. junija (STA) - Francoska banka Societe Generale se je s francoskimi in ameriškimi regulatorji sporazumela v višini kazni, ki jo bo plačala zaradi podkupovanja sina Moamerja Gadafija v Libiji in manipulacije z obrestno mero libor. Franciji in ZDA bo plačala po 250 milijonov evrov, v ZDA mora to odobriti še sodišče.

Druga največja francoska banka Societe Generale je proti koncu režima Moamerja Gadafija v Libiji za dostop do poslovanja z državnim skladom plačala okrog 58 milijonov dolarjev Gadafijevemu sinu Saifu al Islamu na račun v Panami. Za korupcijo je po poročanju tiskovne agencije AFP "novi" Libiji že plačala nekaj manj kot milijardo dolarjev, sedaj pa je odprla še denarnico za francoske in ameriške regulatorje.

Skupaj z ostalimi velikimi bankami je tudi Societe Generale sodelovala pri manipuliranju pri višini medbančne londonske obrestne mere libor, ki si jo banke zaračunavajo med seboj. Kazni so doslej med drugim plačale Deutsche bank, HSBC, Royal Bank of Scotland, Goldman Sachs.