c S
Nagrada Taras za učinkovito izkoriščanje različnih obnovljivih virov energije 05.06.2018 07:30 Portorož, 04. junija (STA) - V okviru 10. industrijskega foruma IRT so podelili nagrado Taras za najuspešnejše sodelovanje gospodarstva in znanstveno-raziskovalnega okolja. Nagrado so prejeli podjetje Dulc in raziskovalna skupina fakultete za tehnologije in sisteme ter inštituta INOVEKS, ki so izdelali nizkoenergijski in nizkoeksergijski sistem ogrevanja in hlajenja stavb,

Nagrajeni sistem je zaščiten z blagovno znamko Solinterra. Zmagovalec je po oceni strokovne žirije glede na kriterije dosegel zelo visoke ocene na številnih področjih. Žirijo pa je izrazito industrijska aplikacija, ki že deluje v praksi, prepričala tudi s tem, da se bo projekt s prihranki "poplačal sam". Nizkoenergijski sistem ogrevanja in hlajenja stavb je vrhunska inovacija, ki ima obenem velik tržni potencial, so zapisali organizatorji.

Strokovno žirijo je pri zmagovalnem projektu najbolj prepričala njena trajnostna naravnanost in izjemna učinkovitost. Sistem Solinterra je namreč zasnovan tako, da v največji možni meri izkorišča različne obnovljive vire energije, kot na primer sončno energijo za ogrevanje, zemljo kot topli zemeljski zalogovnik, podtalnico pa kot vir energije za hlajenje. Sistem je že implementiran in deluje v praksi - integriran je v novo stavbo srednje šole oz. Medpodjetniškega izobraževalnega centra Nova Gorica, ki za ogrevanje, hlajenje, pripravo sanitarne vode in prezračevanje porabi vsega okoli sedem kilovatnih ur na kvadratni meter na leto.

V finalni izbor se je poleg že opisanega zmagovalnega projekta uvrstilo še podjetje Inap, ki je v navezi z Inovacijsko-razvojnim inštitutom Univerze v Ljubljani razvilo brezžični večparametrski senzor INAP ACS, ki v prostorih meri temperaturo, vlago, CO2, hlapljive organske komponente, hrup in osvetljenost ter v navezi z oblačno storitvijo uporabnikom prostorov sporoča kakovost notranjega okolja oz. opozarja, če ljudem škodljivi parametri v stavbi dosežejo ali presežejo zdravju škodljive vrednosti.

Tretji finalist pa je bila implementacija t. i. cikloidnega montažnega sistema v proces sestave komponent za avtomobilsko industrijo, ki je bil razvit v sodelovanju med podjetjem Proris in študentko Fakultete za strojništvu na Univerzi v Mariboru. Procesna inovacija in njena implementacija v proces montaže sta že vzbudila zanimanje prestižnega svetovnega proizvajalca avtomobilov, so navedli organizatorji.

Inovativni gibalni mehanizem omogoča vgradnjo internih in eksternih montažnih enot, ki vključujejo komponente za izpolnjevanje potreb, ki jih narekuje Industrija 4.0. Glavna prednost je montaža izdelka z enim vpetjem v izogib medfaznim zalogam polizdelkov in posledično skrajšanje časa montaže, prihranek pri uporabi delovnih površin ter zagotavljanje sledljivosti izdelkov. Sočasna rotacija in translacija montažnega objekta omogoča lažje in hitrejše delo z dostopnostjo do vseh mest montaže na izdelku, so še zapisali organizatorji dogodka, ki danes in v torek poteka v Portorožu.