c S
Tab: Pogovori o potencialnem strateškem povezovanju z družbo Metair v začetni fazi 05.06.2018 07:30 Mežica, 04. junija (STA) - V Tovarni akumulatorskih baterij Tab Mežica so danes prvič uradno potrdili, da je družba Tab v iskanju dolgoročnih razvojnih priložnosti začela pogovore z družbo Metair Investments o potencialnem strateškem povezovanju. Pogovori so v začetni fazi in trenutno glede tega ni sprejeta nobena končna odločitev, so navedli v Tabu.

Potem ko je časnik Finance prejšnji teden objavil neuradne informacije, da je Tab Mežica tik pred prodajo strateškemu partnerju, južnoafriškemu proizvajalcu baterij Metair, so tako danes iz Taba tudi uradno sporočili, da so začeli pogovore o potencialnem strateškem povezovanju, "ki bo operativno najverjetneje izvedeno s prodajo večine delnic družbe Tab družbi Metair".

Kot je v izjavi za javnost zapisal direktor družbe Tab Mežica in največji posamični lastnik z okoli 16-odstotnim deležem v družbi Bogomir Auprih, morajo biti za uspešno izvedbo nameravane transakcije med drugim izpolnjeni še določeni pogoji, kot so uspešen zaključek skrbnega pregleda s strani družbe Metair in uskladitev končnih pogojev transakcije med družbo Metair in delničarji družbe Tab.

"Družba Tab pričakuje, da v primeru realizacije nameravane transakcije ta ne bo izvedena pred četrtim kvartalom 2018," je zapisal Auprih.

V Tabu ocenjujejo, da jim bo v primeru uspešno izvedene strateške povezave skupni nastop z družbo Metair olajšal soočenje s prihodnjimi izzivi, ki jih prinašajo razvoj novih baterijskih tehnologij, konsolidacija svetovne proizvodnje baterij in posledično potencialna potreba po visokih vlaganjih v razvoj novih produktov in proizvodnih tehnologij.

"Družba Tab zato podpira odločitve delničarjev, ki bi na dolgi rok omogočile družbi Tab strateško povezavo z drugimi podjetji v panogi," navaja Auprih in dodaja še, da družba Tab izraža zadovoljstvo, da je Metair pristopil k postopku z namenom, da v prihodnosti uporabi Tabov potencial na področju razvoja in raziskav, ohrani proizvodne lokacije in razišče možnosti za njihov nadaljnji razvoj.

Iz Taba navajajo še, da bodo bolj podrobni načrti družbe Metair znani po zaključku skrbnega pregleda. Takrat bo po navedbah Aupriha družba Metair po potrebi o svojih načrtih glede širitve in tehnološkega razvoja družbe Tab komunicirala z vsemi deležniki.

Metair s sedežem v južnoafriškem Johannesburgu je družba s 70-letno tradicijo, ki kotira na Johannesburški borzi. Skupina Metair je sestavljena iz poslovnega segmenta proizvodnje avtomobilskih delov, ki se večinoma nahaja v Južnoafriški republiki, in segmenta proizvodnje baterij, ki ga upravlja prek lastništva oziroma solastništva družb v Južnoafriški republiki, Turčiji, Romuniji, Veliki Britaniji, Nemčiji in Keniji, so še navedli v Tabu.

Današnje sporočilo za javnost družbe Tab oz. njenega direktorja Aupriha je tudi odgovor na pričakovanja zaposlenih in lokalnega okolja, ki so jih prejšnji teden v medijih objavljene neuradne informacije o dogajanju v podjetju vznemirile.

V povezavi z dogajanjem so se popoldne v Mežici sestali predstavniki sveta delavcev in Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) ter vodstva podjetja. Kot je po sestanku za STA povedal predsednik koroške regijske organizacije sindikata Skei Vili Novak, je vodstvo podjetja predstavnike delavcev in tudi zaposlene z vodilnih delovnih mest v Tabu seznanilo s pogovori o potencialnem strateškem povezovanju z Metairom.

"Dobili smo zagotovila, da skupina, kjerkoli deluje, spoštuje delovno zakonodajo. Status zaposlenih se naj ne bi spremenil," je dejal Novak. Vodstvo podjetja je po Novakovih besedah pogovore s potencialnim kupcem predstavilo v luči nujnosti povezovanja Taba s podjetji v panogi predvsem zaradi potrebnega prihodnjega razvoja baterij. Kot je še dejal, so dobili zagotovilo, da bo Tab zelo močno podjetje v tej skupini, če bo do prodaje prišlo.

Največji, okoli 40-odstotni lastnik družbe Tab je mežiška družba Energija RM, vseh delničarjev družbe pa je okoli 210. Po neuradnih informacijah časnika Finance naj bi bil posel prodaje Taba vreden okoli 300 milijonov evrov.