c S
Cinkarna Celje spet zadišala tujcem 04.06.2018 16:37 Ljubljana/Celje, 04. junija (STA) - Družba Anatol iz skupine Martens Management Group je ob finančni podpori investicijske družbe KKR objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Cinkarne Celje. Za delnico namerava ponuditi 246,52 evra. Največji lastniki Cinkarne so glede namere za zdaj redkobesedni, prvi mož Ilirike Igor Štemberger pa meni, da ponujena cena ni ustrezna.

Martens Management Group ponuja 220 evrov za delnico. "Skupaj s ponujenih 26,52 evra dividende na delnico gre za 246,52 evra skupne vrednosti ponudbe delničarjem Cinkarne za delnico. To predstavlja premijo v višini 26,1 odstotka glede na povprečno ceno delnice v 12 mesecih," so sporočili iz skupine.

"Ponudba je edinstvena priložnost za obstoječe družbenike Cinkarne, da uresničijo svojo naložbo pri privlačni vrednosti, ki je boljša kot v preteklih neuspešnih prevzemnih postopkih, kot tudi edinstvena priložnost za podjetje, da sklene partnerstvo z novim in dolgoročnim delničarjem, ki se je zavezal podjetju omogočiti nadaljnjo rast," so dodali.

O prevzemni nameri je ponudnik obvestil agencijo za trg vrednostnih papirjev, agencijo za varstvo konkurence, poslovodstvo Cinkarne in predstavnike delavcev. Prevzemnik bo ponudbo za nakup objavil najpozneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh, je navedla družba Anatol in dodala, da bo "objava prevzemne ponudbe rezultat zadovoljivega skrbnega pregleda kot tudi zadovoljivega dostopa do vodstvene ekipe podjetja".

Generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina je za STA povedal, da so jih prevzemniki obiskali prav danes, na uvodnem sestanku pa so se pogovarjali o prevzemni ponudbi. Benčina ni želel komentirati, ali gre morda za sovražni prevzem, ponovno pa je zatrdil, da v družbi ne poteka skrbni pregled. Ponujene prevzemne cene medtem ni komentiral, ker je, kot je dejal, ne pozna.

Martens Management Group je, kot so navedli v sporočilu, zasebni industrijski holding z izkušnjami in znanjem na področju kemične in premazne industrije v tujini in Sloveniji. Povezan je z avstrijskim holdingom Ring, ki je lastnik podjetja Niko Železniki, pred nekaj leti pa je kupil, saniral in prodal domžalsko družbo Helios. Velik ameriška investicijska družba KKR ima medtem skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj prek družbe SLovenia Broadband v lasti Telemach, namerava pa prevzeti tudi družbo Pro Plus. Namero za prevzem Cinkarne je objavila družba Anatol, ki je del skupine Martens Management Group, ob finančni podpori KKR.

Največja posamična lastnica Cinkarne Celje je po podatkih za konec leta 2017 Modra zavarovalnica z 20-odstotnim lastniškim deležem. Sledita Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) s 14,48 odstotka in Slovenski državni holding (SDH) z 11,41 odstotka. Delež v Cinkarni imata tudi Abanka (1,72 odstotka) in NLB skladi (0,84 odstotka). Država tako posredno obvladuje skoraj polovico Cinkarne. Ostalo lastništvo je precej razpršeno.

Največji lastniki Cinkarne so glede namere za zdaj redkobesedni. Medtem ko v Modri zavarovalnici namere ne komentirajo, poudarjajo le, da je Cinkarna ena od najuspešnejših družb v Sloveniji, v DUTB in SDH pravijo, da bodo namero preučili.

Do prevzemne namere je medtem precej kritičen Štemberger, ki meni, da je prodaja Cinkarne Celje nestrateškemu investitorju absolutno korak nazaj, in sicer tako glede razvoja tovarne, zaposlenih, okolja in samega poslovanja podjetja. Ponujeno ceno družbe Anatol za delnico je ob tem označil za prenizko, po njegovem bi se bilo vredno pogajati šele pri ceni 400 do 450 evrov za delnico. Poudaril je še, da je treba narediti vse, da se najde resen, odgovoren, strateški kupec za Cinkarno.

Cinkarna Celje je bila leta 2013 uvrščena na seznam 15 podjetij za privatizacijo, ki ga je potrdil DZ. Oktobra 2014 je prodajni konzorcij večjih delničarjev in zastavnih upnikov Cinkarne Celje sprožilo prodajo skoraj 71 odstotkov družbe, a je ta avgusta 2015 zaradi odprtih okoljskih vprašanj propadla. Takrat naj bi se po neuradnih informacijah nekaterih časnikov za Cinkarno zanimali avstrijski Treibacher Industrie, poljski Grupo Azoty in ameriška investicijska družba The Gores Group.

Manjši konzorcij na čelu z DUTB je lani znova začel prodajo okoli 25-odstotnega deleža, a je prodaja spet padla v vodo.

Vmes se je v bitko za Cinkarno vključil tudi Tomaž Lovše, nekdanji lastnik slovenskega Dinersa, ki je po pisanju Dela iskal kupca za 33,5-odstotni delež Cinkarne, a tudi on ni bil uspešen.

Kapital Cinkarne Celje je razdeljen na 814.626 delnic. Tržna kapitalizacija podjetja po petkovem tečaju 239 evrov za delnico znaša skoraj 194 milijonov evrov. Če bi prevzemniki pridobili 100 odstotkov Cinkarne Celje, bi po ponujeni ceni v višini 246,52 evra zanjo odšteli okoli 200 milijonov evrov. Tečaj delnice je sicer danes po objavi prevzemne namere pridobil več kot osem odstotkov in končal pri 259 evrih.

Za torek je sicer sklicana skupščina Cinkarne Celje, na kateri bodo delničarji odločali o uporabi bilančnega dobička za leto 2017 v višini 21,55 milijona evrov, pri čemer naj bi skoraj vsega namenili za izplačilo dividend, bruto dividenda na delnico naj bi znašala 26,52 evra bruto.

Delničarji bodo odločali tudi o podelitvi pooblastila upravi družbe za pridobivanje lastnih delnic, pri čemer vodstvo družbe predlaga pridobivanje delnic v razponu med 170 in 210 evrov, DUTB pa z nasprotnim predlogom razpon od 220 do 240 evrov na delnico.