c S
Lastniki Cinkarne zadržani glede komentarjev o prevzemni nameri 04.06.2018 13:29 Ljubljana, 04. junija (STA) - Največji lastniki Cinkarne Celje so za zdaj zadržani glede komentarjev o prevzemni nameri, ki jo je danes za celjsko družbo objavila družba Anatol iz skupine Martens Management Group. Medtem ko v Modri zavarovalnici namere ne komentirajo, v DUTB in SDH pravijo, da bodo namero preučili.

V Modri zavarovalnici, ki je po podatkih s konca lanskega leta z 20-odstotnim lastniškim deležem največja posamična lastnica Cinkarne, prevzemne namere ne komentirajo. "Cinkarna Celje je ena izmed najuspešnejših družb v Sloveniji, ki v svoji panogi dosega nadpovprečne rezultate in z odgovornim odnosom do vseh deležnikov opravičuje zaupanje," so zapisali za STA.

V DUTB so medtem poudarili, da je za zdaj o odločitvi glede namere prezgodaj govoriti. Bodo pa organi odločanja v DUTB podano namero skrbno preučili in o njej odločili v okviru rokov, so v DUTB, ki ima v lasti 14,48 odstotka delnic Cinkarne Celje, povedali za STA.

SDH spremlja vse okoliščine v zvezi s Cinkarno Celje. "Morebitno odločitev o sprejemu javne ponudbe oziroma sodelovanju v prodajnem postopku bo SDH sporočil javnosti na način, skladen z dosedanjo prakso," so za STA zapisali v holdingu, ki ima v lasti 11,41 odstotka Cinkarne.

Modra zavarovalnica, DUTB in SDH so največji posamični lastniki Cinkarne Celje. Delež v Cinkarni imata tudi Abanka (1,72 odstotka) in NLB skladi (0,84 odstotka). Država tako posredno obvladuje skoraj polovico Cinkarne. Ostalo lastništvo je precej razpršeno.

Družba Anatol iz skupine Martens Management Group je ob finančni podpori investicijske družbe KKR danes objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Cinkarne Celje. Za delnico namerava ponuditi 246,52 evra.

Martens Management Group ponuja 220 evrov za delnico. "Skupaj s ponujenih 26,52 evra dividende na delnico gre za 246,52 evra skupne vrednosti ponudbe delničarjem Cinkarne za delnico. To predstavlja premijo v višini 26,1 odstotka glede na povprečno ceno delnice v 12 mesecih," so sporočili iz skupine.

Tečaj delnice Cinkarne Celje je bil v petek vreden 239 evrov, danes pa je pridobil že več kot osem odstotkov in se giblje pri 259 evrih. To je občutno višje od cene, ki jo je za delnico pripravljen odšteti prevzemnik.