c S
SBI TOP ta teden v rdečem 02.06.2018 09:00 Ljubljana, 01. junija (STA) - Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP na Ljubljanski borzi je v tem trgovalnem tednu izgubil 1,53 odstotka in se oblikoval pri 889,86 točke. Med delnicami indeksa so se na tedenski ravni najbolj podražile delnice KD Group, najbolj pocenile pa delnice Intereurope. Vlagatelji so sklenili za skupno dobrih osem milijonov evrov poslov.

Najprometnejše so bile ta teden delnice Krke (2,45 milijona evrov), sledile so delnice Gorenja (1,09 milijona evrov) in Petrola (1,07 milijona evrov).

Delnice KD Group so ta teden pridobile deset odstotkov in se oblikovale pri 33 evrih. Skupina KD Group je v prvem četrtletju letos zabeležila 79,2 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil z 1,5 milijona evrov za več kot sedemkrat višji kot v lanskem obdobju.

Delnice Uniorja so zrasle za 1,76 odstotka na 17,30 evra. Zreška skupina Unior je v prvem trimesečju letos ustvarila dobrih 63 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je dobra dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Skupina je v tem obdobju ustvarila 5,7 milijonov evrov čistega dobička, skoraj tretjino manj kot v lanskem obdobju.

Unior je skupaj s Petrolom v četrtek v Zrečah uradno odprl prenovljeno kotlarno Dobrava, v kateri sicer že od leta 2005 poteka proizvodnja daljinske toplote za potrebe ogrevanja Term Zreče in dela mestnega središča. Celovita prenova je stala 590.000 evrov, vsako polovično sta denar za naložbo prispevali obe podjetji.

Podražile so se tudi delnice Gorenja, in sicer za 0,43 odstotka na 11,80 evra. Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense je v torek objavila prevzemno ponudbo za Gorenje. Hisense ima že v lasti 32,95 odstotka Gorenja, ponudba se nanaša na preostale delnice. Za eno delnico ponuja 12 evrov, ponudba pa velja do 26. junija.

Uprava Gorenja je v mnenju o prevzemni ponudbi kot pomembno izpostavila namero Hisensa, da bo ta po prevzemu obdržal in razvijal vse Gorenjeve blagovne znamke. Tudi sicer uprava meni, da so cilji Hisensa koristni za nadaljnje poslovanje Gorenja.

Rok za oddajo zavezujočih ponudb za Gorenje Surovino, ki bi se sicer iztekel v torek, je uprava družbe podaljšala za mesec dni, saj gre za strateški proces. Družba je marca prejela sedem nezavezujočih ponudb zainteresiranih strateških in finančnih vlagateljev za Gorenje Surovina, pet pa so jih povabili k skrbnemu pregledu.

Uprava in predstavniki zaposlenih v Gorenju so sicer danes podpisali novo kolektivno pogodbo, potem ko so v četrtek dosegli dogovor o njej. Z dogovorom so zadovoljni tako v vodstvu družbe kot v podjetniškem sindikatu. Predstavniki delavcev upajo, da se bo korekten socialni dialog nadaljeval tudi po prihodu novega lastnika.

Zvišale so se ta teden še delnice Cinkarne Celje, ki so pridobile 0,42 odstotka in sklenile pri 239 evrih. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je vložila nasprotni predlog za skupščino Cinkarne Celje 5. junija, s katerim predlaga, da družba lastne delnice pridobiva po ceni v razponu od 220 do 240 evrov na delnico. Vodstvo družbe je predlagalo razpon med 170 in 210 evrov.

Največ so ta teden izgubile delnice Pozavarovalnice Sava, ki so se pocenile za 2,69 odstotka na 18,10 evra. Delničarji pozavarovalnice Sava Re so na torkovi skupščini potrdili predlog uprave in nadzornega sveta, naj se letos za izplačilo dividend nameni 12,4 milijona evrov, kar pomeni 80 centov bruto na delnico. Mali delničarji so si želeli precej več ali pa nič.

Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) pa je tudi v tretje zavrnila izdajo soglasja hrvaški družbi Adris in njeni zavarovalnici Croatia Osiguranje za povečanje deleža v Pozavarovalnici Sava do 33 odstotkov. Hrvaški družbi lahko zdaj sprožita upravni spor.

Nekoliko manj so izgubile delnice Zavarovalnice Triglav (-2,63 odstotka na 33,30 evra). Delničarji zavarovalnice so na torkovi skupščini soglašali s predlogom uprave in nadzornega sveta, naj se večji del bilančnega dobička nameni za izplačilo dividend. Tisti, ki bodo 13. junija vpisani v delniško knjigo, bodo dan pozneje prejeli dividende v višini 2,50 evra bruto na delnico, kar je enako kot lani.

Delnice Krke so se pocenile za 2,37 odstotka na 57,60 evra, delnice Luke Koper pa za 1,56 odstotka na 31,50 evra. Delničarji Luke bodo na skupščini 29. junija odločali o predlogu uprave in nadzornega sveta, da družba od 17,26 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 14,7 milijona evrov oz. 1,05 evra bruto na delnico.

Vlada pa je v sredo sprejela novelo programa razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru za obdobje 2016-2020, ki je bila potrebna zaradi spremenjenih tržnih razmer. Med pomembnejšimi investicijami, na katere se nanašajo spremembe, vlada izpostavlja izgradnjo novih vhodov v luko, ureditev kamionskega terminala ter priveza za potrebe Slovenske vojske.

Petrolove delnice so se pocenile za 1,42 odstotka na 347 evrov. Po podatkih Dela je bil Petrol lani največje podjetje v Sloveniji po prihodkih - ustvaril jih je 3,8 milijarde evrov.

Pocenile so se ta teden še delnice Telekoma Slovenije, in sicer za 0,44 odstotka na 89,80 evra.