c S
Zaradi ameriških carin s postopkom pred WTO tudi Kanada 04.06.2018 07:14 Ottawa, 02. junija (STA) - Zaradi uvedbe ameriških carin na jeklo in aluminij je postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) sprožila še Kanada, ki je napovedala, da bo pri tem tesno sodelovala z Evropsko unijo. Slednja je postopek sprožila nekaj ur pred tem.

"Te enostranske carine, uvedene pod lažno pretvezo varovanja ameriških nacionalnih interesov, niso v skladu z ameriškimi mednarodnimi trgovinskimi zavezami in pravili WTO," je sporočila kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland.

"Kanada bo v nasprotovanju tem carinam tesno sodelovala z Evropsko unijo, ki je postopek pred WTO prav tako sprožila danes, in drugimi podobno mislečimi državami," je po poročanju nemške tiskovne agencije navedla ministrica.

ZDA so v petek uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija tudi iz EU, Kanade in Mehike, ki so bile dotlej začasno izvzete. Carine na jeklo tako znašajo 25 odstotkov, na aluminij pa 10.

EU so že napovedale povračilne ukrepe, ki bodo vključevali carine na uvoz iz ZDA. Tudi Kanada bo uvedla dodatne carine, med drugim na javorjev sirup in kemične svinčnike.