c S
Semenarna Ljubljana lani ob rasti prodajnih prihodkov z izgubo 04.06.2018 07:19 Ljubljana, 03. junija (STA) - Semenarna Ljubljana, največji ponudnik semen v Sloveniji in regiji, je lani po uspešnem izhodu iz prisilne poravnave ustvarila 29,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je približno dva odstotka več kot predlani. Družba, ki je leta 2016 praznovala 110-letnico, je ob tem zaradi izrednih dogodkov pridelala nekaj manj kot 356.000 evrov izgube.

Kot so v letnem poročilu za lani poudarili v podjetju, bi poslovali z dobičkom v višini nekaj manj kot 185.000 evrov, če ne bi bilo nenačrtovanih enkratnih poslovnih dogodkov. Omenili so prodajo nepremičnine v Kapošvarju na Madžarskem v višini nekaj manj kot 462.000 evrov ter odpis poslovnih terjatev zaradi stečaja Kmetijsko-gozdarske zadruge Krpan v višini skoraj 79.000 evrov.

Prihodki podjetja v zadnjih letih le počasi naraščajo in še vedno precej zaostajajo za ravnjo izpred kriznega leta 2012, ko so v 2011 dosegli celo okoli 40 milijonov evrov.

Lanski prihodki so ob tem za skoraj tri odstotke zaostali za načrtovanimi, kot glavni razlog za nedoseganje plana pa so v Semenarni navedli predvsem vremenske nevšečnosti, močno pozebo ob koncu aprila, ko je bila prodajna sezona na višku, ter izredno visoke temperature v poletnih mesecih, kar je vse skupaj neposredno vplivalo na padec obiska kupcev v njihovih prodajalnah.

V zadnjih treh letih so bolj kot prihodki sicer narasli stroški, tako da se je bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) iz leta v leto zniževal. Lani je dosegel nekaj nad enim milijonom evrov, potem ko je bil v 2016 pri 1,5 milijona evrov.

Semenarna Ljubljana je sicer februarja lani uspešno zaključila postopek prisilne poravnave, v katerem se je po vrsti zgrešenih poslovnih potez našla leta 2012, ko je končala celo s 14 milijoni evrov izgube. Po večletnih lastniških pretresih je okviru postopka prestrukturiranja v lastništvo vstopila Deželna banka Slovenije, ki je danes njena 100-odstotna lastnica.

Kot je lani ob koncu prisilne poravnave poudarila predsednica uprave Deželne banke Slovenije Sonja Anadolli, bodo poskušali kljub interesentom za nakup družbe nad njo bdeti, dokler se ne spravi v takšno formo, da bo stoodstotno uspešno podjetje. Ob koncu 2017 je imela družba še vedno nekaj manj kot 21 milijonov evrov dolga.

Da ima Semenarna Ljubljana za seboj težko obdobje prisilne poravnave, je v komentarju lanskih rezultatov poudaril tudi direktor družbe Srečko Korber. Ta je z začetkom leta nasledil Aleša Šabedra, ki je sedel na vroč stolček direktorja UKC Ljubljana.

Korber je ob tem zagotovil, da ima družba prepoznavno in cenjeno blagovno znamko, perspektivne izdelke, ogromno kapitala v znanju zaposlenih in še veliko potenciala za rast in razvoj podjetja. Močni konkurenci, ki je na domačem trgu vsako leto večja, so se po njegovih besedah uspešno prilagajali in tako dosegli omenjeno rast prihodkov.

Korber je pojasnil, da so lani na trg dali pet novih sort vrtnin in eno slovensko sorto pšenice. Kot srce podjetja je pri tem označil raziskovalni center na Ptuju, kjer potekajo postopki ohranjanja starih sort in razvoj novih.

Semenarna Ljubljana sicer okoli 63 odstotkov prodaje ustvari prek maloprodajne mreže vrtnih centrov Kalia. Veleprodaja predstavlja skoraj 32 odstotkov, izvoz pa nekaj manj kot pet odstotkov. Največ proizvodov v tujini proda na hrvaškem trgu, v Makedoniji, Črni gori, na Kosovu, v Nemčiji in Bolgariji.

Med glavnimi izzivi za naprej je Korber omenil nadaljnji razvoj novih izdelkov, negovanje obstoječih kupcev in iskanje novih, oblikovanje novih prodajnih poti, sledenje svetovnim trendom in širitev na tuje trge.