c S
Ekonomisti: Vlada bo igrala ključno vlogo v pripravah na slabe čase 04.06.2018 07:25 Ljubljana, 03. junija (STA) - Ekonomistov rezultati volitev niso presenetili, saj so ti skladni s politično sliko v zadnjih mesecih. Ne glede na to, kakšna bo nova vlada, bo morala državo pripraviti na pretrese v prihodnosti, ki nedvomno prihajajo. Ali bo nova vlada bolj usmerjena v trošenje ali v varčevanje, pa bo treba počakati na izoblikovano koalicijo.

"Vplivov volitev na gospodarstvo oz. kapitalske trge ni pričakovati. Razmere v gospodarstvu so odvisne od razmer v Evropi in po svetu, ki so zaenkrat dobre. Kapitalski trgi pa tudi v preteklosti niso reagirali na politične razmere, le posredno preko morebitnih privatizacijskih špekulacij," je za STA povzel vodja oddelka analiz in glavni ekonomist skupine Alta Sašo Stanovnik.

Slovenija je dobila t.i. mavričen parlament oz. parlament, ki je zelo segmentiran, je za STA menil analitik KD Skladov Primož Cencelj. Po njegovem mnenju se bo izoblikovala leva ali levosredinska vlada. Pri njej bo ena prvih na vrsti odločitev, kako nahraniti apetite zlasti javnega sektorja, ki je zamrznil stavko - ali bo vlada nagnjena k trošenju ali bo te apetite zavirala in se posvetila zniževanju dolga.

Očitno bodo za sestavo vlade potrebne štiri ali pet strank, kar vodi v "komplicirano vlado", je menil. A zanjo je pričakovati, da ne bo bistveno spremenila kompasa, ki ga je imela država v preteklih štirih letih, je dodal. "Takšno vlado bo verjetno težko sestaviti, še težje voditi, še posebej, če bi si želeli sprememb - potrebnih bo veliko kompromisov in usklajevanja," je dodal Stanovnik.

"Slovenija potrebuje stabilno, razvoju in gospodarstvu naklonjeno vlado, ki bo znala nasloviti ključne izzive prihodnosti," je za STA izpostavil ekonomist Mitja Kovač in pojasnil, da potrebuje vlado, ki bo razumela, da brez gospodarstva, ekonomske rasti in svobodnih trgov ne more biti blaginje in ne napredka.

Nova vladna koalicija bo po njegovem morala nasloviti ključna razvojna področja, skrbeti za fiskalno stabilnost, vzdržnost, nuditi vso mogočo podporo slovenskemu gospodarstvu, je ocenil ter posvaril pred "ideološko utopičnimi programi ekstremnih levičarskih strank".

"Nova vlada bo morala pripraviti državo na morebitne svetovne finančne in gospodarske pretrese prihodnosti, ki nedvomno prihajajo," je sklenil Kovač. Stanovnik je ocenil enako: "Ključno je, kakšno vlado bomo imeli ne za čas ugodnih ekonomskih razmer, temveč v naslednji recesiji, ki bo slej ko prej prišla." Kot je pridal Cencelj, se v svetu krepijo grožnje trgovinskih vojn. Če se bodo zaostrili odnosi med ZDA in Nemčijo, bo to kmalu občutila tudi Slovenija.