c S
Gospodarstveniki: Čim hitreje do stabilne vlade z jasnim programom 04.06.2018 07:26 Ljubljana, 03. junija (STA) - Gospodarstvenikov vseh stanovskih združenj rezultati današnjih volitev niso presenetili. Bo pa veliko kombinatorike pri sestavljanju vlade. Vsi si želijo, da bi se ta oblikovala čim prej ter da bo imela nova koalicija jasno zapisane prednostne naloge, ki se jih bo nato tudi držala.

To, da so volitve prinesle veliko zahtevne kombinatorike, sta se strinjala tako generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc kot generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. "Z zanimanjem bomo počakali na možne kombinacije," je dejala Šmučeva. Po mnenju predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branka Meha je pomembno, da bo vlada čim prej operativna.

A pri tem bo najbolj pomembno to, kakšen bo program oz. ključni cilji vlade, sta ocenila Šmučeva in Smole. "Zavzemamo se za stabilno, močno vlado z dobrim in jasnim programom," je izpostavila Šmučeva. Tudi po Smoletovem mnenju ni pomembno to, ali bo vlada bolj desna ali bolj leva, temveč to, kakšna bo "koalicijska pogodba in kako se jo bo vlada držala v praksi".

Tudi v Združenju Manager so ocenili, da bo sestava koalicije težavna. A želijo si konstruktivnega sodelovanja pri ključnih razvojnih vprašanjih, sta izpostavila predsednik združenja Aleksander Zalaznik in izvršna direktorica združenja Saša Mrak.

Ker bo vlado težko oblikovati, so po mnenju izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Gorana Novkovića možne ali nove predčasne volitve ali velika čezideološka koalicija. "V nasprotnem primeru bodo največji poraženci prebivalci Slovenije," je ocenil.

Za SBC je najbolj pomembna stabilna vlada z odločnimi ukrepi. "Potrebujemo pragmatično, in ne ideološko vlado," je menil Novković in dodal: "Vlada bo morala odpraviti težave v zdravstvu, ovire na področju podjetništva ter biti pozorna na geostrateška tveganja v svetu."

Za OZS je ključno to, da bo nova vlada "umaknila polovico birokratskih ovir ter da bo postorila vse, da pride do reform zdravstva, trga dela in do pokojninske reforme". Prizadevajo pa si tudi za ministra za malo gospodarstvo ali vsaj za državnega sekretarja za to področje, saj je bilo malo gospodarstvo v zadnjih letih po njihovem spregledano.

Tudi v Združenju Manager si želijo debirokratizacije, ob tem pa še razbremenitev plač, prožnejšo delovno zakonodajo ter ureditev zdravstvenega resorja. "Da bo gospodarska politika spodbujevalno delovala na gospodarsko rast zato, da novo krizo, ki bo prej ali slej prišla, pričakamo v boljši kondiciji, kot smo zadnjo," so izpostavili.

Pri razbremenitvi plač se zavzemajo za načelo višji neto za vse z uvedbo razvojne kapice, možnostjo višje splošne davčne olajšave ali spremembe dohodninske lestvice vključno z ukinitvijo 50-odstotne dohodninske stopnje ter nadaljnje zmanjšanje obdavčitve 13. plače in nagrad iz uspešnosti, so navedli v združenju.

Po Smoletovih besedah pa bo za delodajalce ključno, kakšni bodo ministri za finance, gospodarstvo in socialo, saj so ta področja za njih ključna.