c S
Tožilstvo v primeru Stožice išče dlako v jajcu 01.06.2018 14:23 Ljubljana, 01. junija (STA) - Odvetnik ljubljanskega župana Zorana Jankovića Janez Koščak meni, da tožilstvo z vložitvijo obtožnice v primeru Stožice, ki Jankoviću očita zlorabo položaja in goljufijo, išče dlako v jajcu. Kot je pojasnil za STA, je ugovor zoper obtožbo že vložen, sam pa računa, da bo zadeva rešena na zunajobravnavnem senatu.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada in specializirani tožilci so obtožnico vložili 18. maja, kot je poročal POP TV, pa naj bi poleg Jankovića bremenila še osem oseb, tudi nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča, nekdanjega direktorja Grepa Zlatka Srako in nekdanjega direktorja ljubljanskih parkirišč Sama Lozeja.

Koščak je danes za STA pojasnil, da tožilstvo Jankoviću očita dve kaznivi dejanji, in sicer zlorabo položaja s podpisom dogovora za pridobitev kredita Grepu in goljufijo na račun evropske skupnosti zaradi sredstev, ki jih je Evropski sklad za regionalni razvoj namenil Stožicam.

Prvi očitek je po Koščakovih besedah zelo nenavaden, ker naj bi bila protipravna premoženjska korist, ki jo je pridobil Grep, kredit. "Kredit je odplačni pravni posel in ne more biti najmanjšega govora o kakšni premoženjski koristi," je pojasnil Jankovićev zagovornik.

"Morda še bolj nenavaden" je po Koščakovih besedah drugi očitek o goljufiji. To pomeni nekoga spraviti v zmoto, da nekaj da v škodo svojega premoženja, je pojasnil odvetnik in dodal, da so v konkretnem primeru sredstva, ki so bila namenjena za gradnjo stadiona, porabljena točno za to.

Koščak je ob tem dejal, da stadion Stožice obratuje od 11. avgusta 2010, lani ga je obiskalo okoli milijon obiskovalcev. "Ne vem, kje tožilstvo vidi goljufijo, razen v nekih domnevno prepozno poslanih dokumentih," je še dodal.

Po njegovih besedah tožilstvo "išče dlako v jajcu in brani evropski proračun, v katerem smo mi žal neto plačniki. Tisto nekaj malega, kar pridobimo skozi evropska sredstva nazaj, pa tožilstvo želi, da Mestna občina Ljubljana po tem, ko naj bi bil župan obsojen, vrne v ta proračun," je še ocenil Koščak.

Janković je za POP TV v prvem odzivu dejal, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je "očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj". Ob tem je dodal, da bodo počakali na naslednje korake. "Še vedno mislim, da je sodišče edino tisto, ki da vedno možnost, da dokažeš nedolžnost," je izpostavil.

Glavni akterji gradnje kompleksa Stožice so leta 2010 podpisali sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je po navedbah televizije s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Septembra 2012 so nato sledile hišne preiskave pri družini Janković, v katerih so zasegli dokumente. Leto kasneje so opravili nove hišne preiskave pri nekdanjih direktorjih Grepa, podjetja, ki je Stožice gradilo, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki, pri nekdanjem direktorju ljubljanskih parkirišč Lozeju ter šefu Jankovićevega kabineta in Jakiču.