c S
Skupina Sij si prizadeva za izvzetje določenih vrst jekel iz carin 01.06.2018 14:23 Ljubljana, 01. junija (STA) - V Slovenski industriji jekla (Sij) po uvedbi 25-odstotnih carin na uvoz jekla v ZDA nadaljujejo z že prej začetimi prizadevanji za izvzetje posameznih vrst jekel skupine Sij. Opozarjajo, da bo ukrep poleg proizvajalcev v EU prizadel tudi porabnike v ZDA. S svojimi največjimi ameriškimi strankami že iščejo rešitve za porazdelitev dodatnega bremena.

V skupini Sij, ki je v letu 2017 v ZDA ustvarila 67,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar predstavlja devetodstotni delež prihodkov od prodaje v jeklarski dejavnosti, so z aktivnostmi za izvzetje določenih vrst jekel začeli že marca letos ob prvih napovedih uvedbe carin na uvoz jekel v ZDA. Hkrati so se od takrat zavzemali tudi za izvzetje EU kot celote.

Po uvedbi 25-odstotnih carin na uvoz jekla v ZDA tako v skupini Sij nadaljujejo s prizadevanji za izvzetje posameznih vrst jekel. "Prek svoje hčerinske družbe v ZDA smo oddali obrazce za izvzetje tistih jekel, za katere vemo, da se v ZDA ne proizvajajo oz. se proizvajajo v omejenih količinah ali pa ne dosegajo zahtevane ravni kakovosti. Pri izpolnjevanju obrazcev za izvzetje jekel informacijsko podpiramo in pomagamo tudi našim kupcem v ZDA, ki prošnje za izvzetje oddajajo v svojem imenu," je STA pojasnil član uprave skupine Sij Tibor Šimonka.

Ukrep bo namreč po pojasnilih Šimonke prizadel ne le proizvajalce jekel v EU, temveč tudi porabnike v ZDA, saj proizvodov, ki jih v ZDA izvaža tudi skupina Sij, domači jeklarji ne proizvajajo oziroma jih v omejenih količinah.

Sij je od vseh večjih porabnikov pridobil tudi uradne obrazložitve, zakaj predlagajo, da se Sijeva jekla izvzamejo, in jih uporabil kot dodatek oddanim prošnjam za izvzetje.

Z največjimi ameriškimi strankami, ki so partnerji Sija že vrsto let, iščejo tudi rešitve v smeri porazdelitve dodatnega bremena stroška carin skozi ustrezne dvige prodajnih cen, je pojasnil Šimonka.

Ob tem opozarja še, da bodo količine, ki jih dolgoročno lahko izgubijo na trgu ZDA, primorani nadomeščati tudi s prodajo na druge trge, predvsem v EU, kjer pa pričakujejo še dodatne pritiske zaradi preusmerjanja presežkov na evropski trg, ter na Bližnjem vzhodu in deloma tudi v Aziji.

"Naši naslednji koraki bodo odvisni tudi od zaščitnih ukrepov za jeklarsko industrijo, ki naj bi jih EU sprejela v bližnji prihodnosti," je napovedal Šimonka.

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedbo 25-odstotnih carin na jeklo in 10-odstotnih carin na aluminij in proizvode iz aluminija z argumentom zaščite nacionalne varnosti ZDA napovedal že marca. Iz njih je nato začasno za približno tri mesece izvzel EU, Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo. Z vsemi, razen z EU ter obema partnericama iz severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini Nafta, je nato dosegel dogovor.

ZDA z današnjim dnem tako uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija za EU, Mehiko in Kanado. Carine na jeklo bodo 25-odstotne, na aluminij pa 10-odstotne, uveljavljene pa bodo danes ob polnoči po lokalnem času na vzhodni obali ZDA.