c S
Ameriška uvedba carin grožnja za delovna mesta in trgovinski sistem 01.06.2018 13:39 Ljubljana, 01. junija (STA) - V Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji (AmCham Slovenija) so razočarani nad odločitvijo ZDA, da uvedejo 25-odstotne carine na uvoz jekla iz EU in 10-odstotne carine na uvoz aluminija. V tej potezi, ki je po njihovem prepričanju neupravičena, vidijo grožnjo za delovna mesta in svetovni trgovinski sistem.

V AmCham Slovenija so prepričani, da bodo tovrstni enostranski ukrepi, h katerim se je zatekla administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa, negativno vplivali na odnose med dolga leta najmočnejšima svetovnima zaveznicama in izzvali povračilne ukrepe, ki sta jih EU oz. Evropska komisija že napovedali. Več o odzivu unije bo danes novinarjem povedala pristojna komisarka Cecilia Malmström.

V AmCham Slovenija so v vsakem primeru zaskrbljeni zaradi škode, ki jo bo taka odločitev povzročila za čezatlantske gospodarske tokove, prav tako pa jih skrbi negativen vpliv na delovna mesta, naložbe in varnost.

Prepričani so tudi, da EU izpolnjuje vsa merila, določena za trajno oprostitev, saj nikakor ne ogroža ZDA na področju nacionalne varnosti, kar je bil argument Trumpove administracije za uvedbo tega protekcionističnega ukrepa.

Ta poteza po oceni zbornice ogroža tudi svetovni trgovinski sistem, zato upajo, da bosta strani trezno sodelovali pri takojšnjem zmanjševanju napetosti. EU in ZDA bi morale, tako v AmCham Slovenija, sodelovati pri reševanju temeljnega vprašanja globalne presežne zmogljivosti ter tudi pri obravnavanju nepoštenih trgovinskih praks tretjih držav in izboljšanju delovanja Svetovne trgovinske organizacije.

Ker čezatlantsko trgovanje predstavlja največji svetovni trg in podpira 15 milijonov delovnih mest na obeh straneh velike luže, je razumevanje pomembnega partnerstva ključno za stabilnost v svetu, so še zapisali v zbornici.