c S
Ob razglasitvi najboljših inovacij tudi publikacija Koroška inovativnost 01.06.2018 13:38 Ravne na Koroškem, 01. junija (STA) - V okviru letošnjega razpisa za inovacije GZS Območne zbornice Koroška je priznanja prejelo 22 inovacij, med njimi je bilo šest zlatih. Najboljše so danes razglasili na prireditvi na Ravnah na Koroškem, ki je potekala v znamenju 15-letnice razpisa za najboljše inovacije v regiji. Ob tem so predstavili tudi zbornik Koroška inovativnost.

Zlata priznanja na letošnjem razpisu regijske gospodarske zbornice so prejeli inovatorji iz šestih podjetij, od tega sta dve iz skupine Slovenska industrija jekla (Sij).

Inovatorji iz družbe Sij Metal Ravne so si zlato priznanje prislužili s procesno inovacijo, imenovano Optimizacija proizvodnje ledeburitnih jekel za delo v hladnem. Skupni učinek te inovacije v lanskem letu v družbi ocenjujejo na kar 1,2 milijona evrov.

Inovatorji iz družbe Kopur pa so zlato priznanje s področja krožnega gospodarstva prejeli za razvoj kompozitne plošče iz recikliranega materiala po novem, patentiranem postopku. Izdelek, ki je nastal, ima široko uporabno vrednost, med drugim je lahko akustična zaščita in dekorativni izdelek tako v prostorih kot v avtomobilski industriji. Hkrati so v družbi z razvojem izdelka rešili negativne vplive odpadnih materialov na okolje, so sporočili iz GZS Območne zbornice Koroška.

Zlata priznanja so prejeli tudi inovatorji iz družb Sij Ravne Systems, Kopa, Proris in Vabo, slednji za šaljiv video za večjo prepoznavnost smučišča Kope z naslovom A new way to cut firewood.

Poleg zlatih so podelili še devet srebrnih in sedem bronastih priznanj ter dve zahvali za prispevek na področju inovativnosti.

Med nagrajenimi inovacijami sta s srebrnim priznanjem nagrajena steklena solarna nagrobna lanterna inovatorja Matijaža Gostečnika ter v praksi uresničen projekt dijakov Šolskega centra Slovenj Gradec, imenovan Kmetija - oddih za navdih. Pri projektu so dijaki v dogovoru z lastnikoma kmetije lahko za namene trženja uresničili svoje izvirne ideje in znanja z lesarskega, gostinsko-turističnega in okoljevarstvenega področja.

Na današnji prireditvi v družbi Sij Metal Ravne so poudarili pomen koroške inovativnosti tudi v sklopu evropskega leta kulturne dediščine. Ob tem so predstavili publikacijo Koroška inovativnost, ki jo je izdala regijska zbornica.