c S
Tekma za razvoj samovozečih avtomobile dobiva zagon 01.06.2018 13:35 San Francisco, 01. junija (STA) - Tekmovanje v razvoju samovozečih avtomobilov se zaostruje. General Motors je napovedal milijardno investicijo v svoje podjetje za proizvodnjo robotskih vozil, Googlova sestrska družba Waymo pa je sklenila ogromen posel za nakup novih vozil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Waymo namerava dodati v svoj vozni park samovozečih avtomobilov do 62.000 dodatnih Chryslerjevih enoprostorcev. Družba je nakup napovedala v četrtek pozno zvečer, vendar ni sporočila, kdaj naj bi ta vozila tudi dobila. Navedli so le, da naj bi prvi avtomobili prispeli konec leta.

Predelani enoprostorci modela Chrysler Pacifica predstavljajo jedro Waymojeve flote, v kateri je že več sto vozil. Podjetje je pred kratkim naročilo tudi 20.000 Jaguarjevih električnih avtomobilov I-Pace, a teh vozil še nima v uporabi. Waymo je tik pred tem, da za prebivalce enega od okrožij mesta Phoenix v Arizoni uvede storitev robotskih taksi prevozov, dela pa tudi na razvoju samovozečih tovornjakov.

Internetni koncern se želi z avtomobilskim proizvajalcem Fiat Chrysler dogovoriti tudi o uporabi svoje robotske tehnologije v avtomobilih tega italijansko-ameriškega proizvajalca. S tem bi Googlova sestrska družba sklenila svojo prvo dobaviteljsko pogodbo z avtomobilsko industrijo.

Google je s predstavitvijo svojega programa razvoja robotskih avtomobilov šokiral avtomobilske proizvajalce in pospešil razvoj avtomobilov, ki ne potrebujejo voznika. Projekt je prevzela posebej za to ustanovljena nova družba Waymo. Medtem je Google na ceste poslal tudi električni dvosed, narejen v lastnem razvojnem oddelku, vendar so se nato pri Waymu odločili, da bodo predelovali avtomobile drugih proizvajalcev.

Sporočilo Googla in Fiat Chryslerja je še en dokaz za to, da tekmovanje v razvoju samovozečih avtomobilov dobiva zagon, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Le nekaj ur prej je namreč tudi ameriški avtomobilski velikan General Motors napovedal večmilijardno finančno injekcijo v svojo hčerinsko družbo Cruise, ki se ukvarja z razvojem robotskih avtomobilov.

Investicijski sklad Vision v lasti japonske tehnološke skupine Softbank naj bi v projekt vložil 2,35 milijarde dolarjev, General Motors sam pa bo v Criuse vložil še 1,1 milijarde dolarjev. Pri Cruisu napovedujejo, da bodo storitev prevozov z robotskimi taksiji ponudili na trgu do konca prihodnjega leta.

Pričakovati je, da bodo samovozeči avtomobili dramatično spremenili promet v mestih. Ena od posledic bi lahko bila, da bo najbolj dobičkonosni del poslovanja v avtomobilski industriji postalo opravljanje prevoznih storitev in ne več prodaja vozil. Zato poleg posrednikov pri prevozih, kot je Uber, na razvoju lastnih ponudb prevozov z robotskimi taksiji delajo tudi proizvajalci avtomobilov.

V panogi so prepričani, da bo prihodnost v znamenju samovozečih avtomobilov. Razvojniki obljubljajo predvsem večjo varnost in občutno zmanjšanje števila smrtnih žrtev v prometu, saj do večine nesreč prihaja zaradi človeške napake. Marca je sicer prometna nesreča robotskega taksija s smrtnim izidom pokazala, da gre za težko tehnološko nalogo, ki ji niso kos vsi.