c S
Stavkovni odbor Štore Steel zaposlene poziva k podpori za stavko 01.06.2018 11:46 Štore, 01. junija (STA) - Stavkovni odbor Štore Steel je danes zaposlene v podjetju pozval, naj izrazijo podporo in pripravljenost za stavko v celotnem podjetju za dvig osnovnih plač. Kot ocenjuje sindikalist Gvido Novak, so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih rezultatov družbe.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Novak, je nedopustno, da se v podjetju zgolj vlaga v razvoj in da se dobiček povečuje, saj so dobri poslovni rezultati odraz dela vseh zaposlenih.

Če bodo zbrali dovolj podpisov, bodo stavko, ki je bila doslej napovedana le v obratu jeklarna, razširili na celotno podjetje, je napovedal.

V torek se bodo po njegovih besedah le začela pogajanja z vodstvom Štore Steel glede višjih plač, ki bi se morala začeti že minulo sredo, ampak do tega ni prišlo, ker mu uprava družbe ni dovolila sodelovati na pogajanjih. Ob tem je izrazil upanje, da bodo prišli do rešitve, s katero bi bili zadovoljni zaposleni in uprava podjetja.

Povedal je, da je KSS danes na Okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne.

Dopolnili so tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki so jo podali pred tednom dni.

Po odpovedi petkove stavke, ki naj bi bila po mnenju vodstva nezakonita, je družbo v ponedeljek obiskala delovna inšpekcija in dosegla, da se bodo pogajanja vendarle začela v sredo, a do tega ni prišlo.

Inšpektorici za delo sta po pogovorih s predstavniki delavcev in KSS ter vodstvom podjetja ugotovili, da je s strani vodstva prišlo do kršitev zakona o stavki in še nekaterih drugih kršitev.

Delavci so razmišljali o stavki že junija lani, petkovo pa so odpovedali in prestavili za nedoločen čas, ker je uprava družbe tistim, ki bi stavkali, zagrozila z odpovedjo delovnega razmerja, češ da je stavka nezakonita.

Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za 25 odstotkov zaradi zahtevnih pogojev dela, ki poteka v prahu in hrupu. A takšen predlog za upravo ni sprejemljiv.