c S
Deutsche Bank spet pod večjim pritiskom trgov 01.06.2018 11:24 Frankfurt/New York, 01. junija (STA) - Nemški bančni velikan Deutsche Bank, ki je po letih izgub že nekaj časa na radarju finančnih trgov, se je spet znašel pod večjim pritiskom. Potem ko so v ZDA njeno ameriško podružnico v četrtek uvrstil med problematične bančne ustanove, ji je bonitetna hiša S&P danes znižala še bonitetno oceno.

Ameriška Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC) je namreč po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v četrtek sledila centralni banki Federal Reserve (Fed) in ameriško banko iz skupine Deutsche Bank uvrstila med problematične banke. AFP se pri tem sklicuje ne neimenovani vir. Fed naj bi podobno storil že pred letom dni, a tega javno ni objavil.

FDIC, ki je zadolžena za zavarovanje depozitov v ameriških bankah, med problematične bančne ustanove šteje tiste s "finančnimi, operativnimi ali upravljalskimi šibkostmi, ki ogrožajo njeno dolgoročno finančno vzdržnost".

Tudi FDIC sicer javno ne objavlja imen bank na seznamu problematičnih bank, po zadnjih razpoložljivih podatkih pa je bilo konec marca na njem 92 bančnih ustanov, tri manj kot ob koncu 2017.

V Deutsche Bank so takoj odvrnili, da je matična bank s sedežem v Frankfurtu "zelo dobro kapitalizirana in ima velike likvidnostne rezerve". Tudi ameriška podružnica ima po navedbah Deutsche Bank "zelo robustno bilančno vsoto, kar odražajo tudi medletna in letna poročila o poslovanju".

So pa v Frankfurtu spomnili, da so že v preteklosti javno obelodanili nekatere pomisleke regulatorjev glede njihovih nadzornih mehanizmov in infrastrukture banke in da zelo osredotočeno iščejo rešitve za naslovitev pomislekov glede poslovanja ameriške banke.

Danes je nato za nemškega bančnega velikana prišla še ena slaba novica. Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je namreč znižala oceno banke za eno stopnjo z A- na BBB+. V agenciji so zapisali, da novo vodstvo Deutsche Bank sicer napoveduje ostre ukrepe za izboljšanje poslovanja na srednji in dolgi rok, a kljub temu ocenjujejo, da je pred banko daljše obdobje slabših rezultatov od njenih tekmic. Vidijo tudi veliko tveganj pri izvajanju načrta prestrukturiranja banke.

Deutsche bank, ki nosi precejšnje breme slabih naložb iz minule svetovne finančne krize in slabih praks iz predkriznega obdobja, je leto 2017 sklenila s 735 milijoni evrov izgube, leto pred tem je bila izguba pri 1,4 milijarde evrov, v 2015 pa celo pri sedmih milijardah. Zaradi slabih rezultatov je Britanca Johna Cryana v začetku aprila na čelu banke zamenjal Christian Sewing.

ta je danes po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v sporočilu zaposlenim med drugim zapisal, da na ravni koncerna finančna moč ni pod vprašajem.

Maja so v Deutsche Bank napovedali, da nameravajo v okviru zmanjšanja dejavnosti investicijskega bančništva ukiniti "krepko" več kot 7000 delovnih mest. Stroški prestrukturiranja bodo po ocenah banke v letošnjem letu znašali 800 milijonov evrov, naj bi pa banka nato v naslednjih letih zagotavljala stabilno rast donosa na kapital.

Po novici iz ZDA so se delnice Deutsche Bank v četrtek popoldne pocenile celo za več kot 10 odstotkov, danes pa njihov tečaj okreva.