c S
Evropske borze pozdravile novo italijansko vlado 01.06.2018 11:23 London, 01. junija (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z visoko rastjo tečajev delnic, potem ko se Italiji po skoraj trimesečni politični krizi vendarle obeta nova vlada. Vlagatelji niso zaskrbljeni niti zaradi trgovinskega spora med ZDA in EU in čakajo na najnovejše podatke z ameriškega trga dela.

Italijanski stranki Liga in Gibanje pet zvezd sta v četrtek dosegli nov dogovor o novi vladi, nakar je njun kandidat za premierja Giuseppe Conte od predsednika države Sergia Mattarelle znova prejel mandat za sestavo vlade. Danes ob 16. uri bo tako skoraj tri mesece po parlamentarnih volitvah prisegla nova vlada, ki jo bosta sestavljali desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd. S tem se je Italija izognila predčasnim volitvam, ki so bile v igri po prvi zavrnitvi Conteja za mandatarja.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 1,08 odstotka in se giblje okoli 3443 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,72 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,63 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 1,05-odstotno rast. V Milanu je osrednji indeks FTSE MIB v prvi uri in pol trgovanja pridobil že 2,66 odstotka.

Tečaj evra se je v današnjem jutranjem trgovanju malenkost znižal. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1670 dolarja, kar je nekaj manj kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je v četrtek opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1699 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Tam, kjer je bilo opaziti rast, je ta po besedah analitikov predvsem posledica odboja od opaznih izgub, ki so jih borze utrpele v zadnjih dneh. Novih novic, ki bi zviševale vrednosti delnic, namreč ni.

Borza v Tokiu je zabeležila 0,14-odstotni padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 0,12 odstotka, v Šanghaju pa je indeks Shanghai Composite izgubil 0,66 odstotka. Trgovanje na kitajskih borzah je zasenčil tudi trgovinski spor med ZDA in EU, potem ko je Washington uvedel carine na uvoz jekla in aluminija tudi iz evropskih držav.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,68 odstotka in v Južni Koreji za 0,66 odstotka, medtem ko so se v Avstraliji pocenile za 0,32 odstotka.