c S
Goodyear Dunlop Sava Tires lani z večjimi prihodki 01.06.2018 11:22 Kranj, 01. junija (STA) - Družba Goodyear Dunlop Sava Tires je lani ustvarila 210,44 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 1,6 odstotka več kot predlani in je odraz boljše strukture prodajnega programa in višjih cen. Dobiček iz poslovanja se je povečal za nekaj več kot 22 odstotkov na 5,87 milijona evrov, so danes sporočili iz družbe.

Družba je lani zaradi večjega povpraševanja znotraj Goodyearove distribucijske mreže obseg proizvodnje povečala za 2,8 odstotka na skupno 7,13 milijona pnevmatik. V Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji, na Kosovu in v Albaniji se je obseg prodanih pnevmatik zmanjšal za 1,9 odstotka na 2,35 milijona enot.

"Na lokalnih trgih je bilo zaznati splošno stabilnost trga v vseh segmentih pnevmatik, enak trend smo opazili na evropskem trgu. Na lokalnih trgih smo pri potniških pnevmatikah za platišča večjega premera zabeležili višjo rast v primerjavi s povprečjem na evropskih trgih," je povedal glavni direktor družbe Goodyear Dunlop Sava Tires Matej Zavrl.

"V izboljšanje opreme in tehnologije smo lani vložili 11,2 milijona evrov," je dejal Zavrl. Spomnil je, da letos obeležujejo 20. obletnico poslovanja pod okriljem Goodyeara: "Od leta 1998 smo del mednarodne korporacije Goodyear, v tem obdobju pa neprekinjene naložbe v skupni višini več kot 273 milijonov evrov predstavljajo pomemben doprinos k izboljšavam, ohranjanju konkurenčnosti in stabilnosti."

Čisti dobiček je lani dosegel 27,54 milijona evrov. Družba je iz naslova drugih prihodkov lani vknjižila 27,96 milijona evrov, ki jih predstavlja zaračunano nadomestilo za izvedeno slabitev dobrega imena in zemljišč s strani družbe Goodyear Dunlop Sava Tires povezani družbi Goodyear Dunlop Tires Operations. Na čisti dobiček so vplivali tudi amortizacija dobrega imena in odloženi davki, so navedli.

Goodyear Dunlop Sava Tires je proizvajalec pnevmatik v jugovzhodni Evropi, v kateri je zaposlenih okoli 1400 ljudi. Proizvaja oz. trži pnevmatike za osebna, poltovorna in tovorna vozila, pnevmatike za industrijske in gradbene stroje, motopnevmatike in avtozračnice. Prodajni splet sestavljajo pnevmatike blagovnih znamk Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda in Debica.

Družba je del mednarodne korporacije Goodyear, ki je eden največjih proizvajalcev pnevmatik na svetu. Zaposluje približno 64.000 ljudi. Izdelke proizvaja v 48 obratih, ki so v 22 državah po svetu.