c S
Solidarnost napoveduje skupinsko tožbo proti državi zaradi pokojnin 01.06.2018 11:21 Ljubljana, 01. junija (STA) - V stranki Solidarnost so danes napovedali skupinsko tožbo proti državi, s katero bodo zahtevali, da država povrne oškodovancem s krivičnim količnikom nacionalizirani del pokojnine, ki so si jo zaslužili in vplačali v delovni dobi. Pozivajo vse, ki občutijo to krivico, da pošljejo kontaktne podatke za uvrstitev v kolektivno tožbo.

Stranka Solidarnost je sicer že večkrat opozorila na po njihovem mnenju neustavno ureditev zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju 1 in 2, ker količniki za določanje pokojnin "ustvarjajo drugorazredne državljane". Dodali so, da je bilo več kot 100.000 upokojencem z izračunom izredno nizkih pokojnin in dejansko nacionalizacijo dela njihovih pokojnin odvzeto dostojanstvo in ustavne pravice. S tem pa so kršene ustavne pravice upokojencev, so prepričani.

ZPIZ 1 in 2 sta po njihovem mnenju v nasprotju z ustavnimi določili o socialni državi in z mednarodnimi konvencijami o človekovih pravicah. Zato je stranka vložila tudi pobudo za presojo ustavnosti teh zakonov, k podobnemu so pozvali tudi varuhinjo človekovih pravic.

Danes pa so napovedali torej še tožbo, v kateri bodo zahtevali, naj država pri obravnavi upokojencev uporabi enake kriterije, kot so se uporabili v primeru vračanja nacionaliziranega premoženja Cerkvi.