c S
Več sindikatov se je distanciralo od napovedi serije stavk sindikata železničarjev 01.06.2018 07:21 Ljubljana, 31. maja (STA) - Devet sindikatov, ki predstavlja več kot dve tretjini zaposlenih v sistemu Slovenskih železnic (SŽ), se je distanciralo od navedb Sindikata železničarjev Slovenije, ki je danes med drugim napovedal serijo stavk. Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, so se sami s poslovodstvom SŽ uskladili glede sprememb kolektivne pogodbe.

V sporočilu, pod katerega so se podpisali predsedniki sindikata strojevodij, sindikata železniškega transporta, sindikata delavcev železniške dejavnosti, sindikata železniškega prometa, sindikata vzdrževalcev železniških voznih sredstev, sindikata vozovnih preglednikov, Sindikata vzdrževalcev lokomotiv Moste, sindikata železniških delavcev in Sindikata delavcev uprave SŽ, so se distancirali od navedb Sindikata železničarjev Slovenije.

Slednji je danes napovedal serijo opozorilnih stavk in poslovodstvo med drugim pozval, naj skupaj z drugimi reprezentativnimi sindikati med drugim zagotovi zvišanje izhodiščne plače za 10 odstotkov, začne s spremembami plačnega sistema, izplača nagrade vsem zaposlenim ob dnevu železničarjev 2. junija v višini povprečne plače, izplača regres, ki bo za odstotek inflacije višji od lanskega, in takoj izplača odškodnine za neizkoriščeni del letnega dopusta za leto 2016.

Devet sindikatov je v odzivu zapisalo, da so se sami s poslovodstvom SŽ uskladili glede sprememb kolektivne pogodbe, podpisali pa jo bodo predvidoma prihodnji teden.

Na napoved opozorilne stavke so se že pred tem odzvali tudi na železnicah. Kot so zapisali, ta ne bo bistveno vplivala na prevoz tovora in potnikov, so pa stavkovne zahteve ocenili kot neupravičene in škodljive.