c S
V Impolu razočarani nad odločitvijo ZDA za uvedbo carin 01.06.2018 08:47 Slovenska Bistrica, 01. junija (STA) - V največjem slovenskem predelovalcu aluminija - bistriški skupini Impol - so razočarani nad odločitvijo ZDA, da s 1. junijem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija tudi iz držav EU. Kot so za STA povedali v podjetju, ki skoraj 95 odstotkov svojih izdelkov proda na tuje trge, bo to imelo negativen učinek na njihove prihodke.

"Učinek uvedenih carin bo povečal pritiske na evropskem trgu, saj lahko pričakujemo, da bodo evropski proizvajalci in proizvajalci iz tretjih držav tukaj iskali dodatne priložnosti," so danes pojasnili v skupini pod vodstvom Jerneja Čokla, kjer upajo, da se bo EU ustrezno odzvala in tudi sama sprejela ukrepe, s katerimi bo zaščitila evropske proizvajalce.

Kot so dodali, so letos izvoz v ZDA precej povečali, saj so na tamkajšnji trg prodrli tudi z valjanimi izdelki, medtem ko so v preteklosti v ZDA izvažali samo stiskane izdelke. S kupci že imajo sklenjene pogodbe, kar jim sicer prinaša določeno stabilnost, vendar lahko pričakujejo pritiske na spremembe pogojev poslovanja.

Impol je lani ustvaril skoraj 667 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za dobro petino več kot leto pred tem. Na ameriškem trgu so lani od tega ustvarili 1,5 odstotka vseh prihodkov, sicer pa je njihov največji trg EU. Več kot tretjino prihodkov so ustvarili v Nemčiji, skoraj 15 odstotkov v Italiji, pred Slovenijo pa je bila s 5,8 odstotka lani še Češka.

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedbo 25-odstotnih carin na jeklo in 10-odstotnih carin na aluminij in proizvode iz aluminija z argumentom zaščite nacionalne varnosti ZDA napovedal že marca. Iz njih je nato začasno za približno tri mesece izvzel EU, Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo.

Z vsemi, razen z EU ter obema partnericama iz severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini Nafta, je nato dosegel dogovor, medtem ko bodo za omenjene tri s 1. junijem veljale carine.