c S
IMF ni navdušen nad ameriškimi carinami na jeklo in aluminij 01.06.2018 08:46 Washington, 01. junija (STA) - V podaljšanih trgovinskih vojnah izgubijo vsi, so se v na novinarska poizvedovanja za komentar o uvedbi carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA odzvali v Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

IMF poziva države h konstruktivnemu sodelovanju za zmanjšanje trgovinskih ovir in k reševanju trgovinskih sporov brez zatekanja k izjemnim ukrepom.

"Nesrečno je, da se trgovinske napetosti povečujejo v času, ko trgovina podpira globalno gospodarsko okrevanje. Prvič po dolgem času trgovina raste hitreje kot globalni BDP in širi okrevanje po svetu. Zaradi trgovine in inovacij danes milijarde ljudi uživajo daljše, bolj zdravo in bolj cvetoče življenje," je sporočil tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice.

Ob tem je še opozoril na tvit izvršne direktorice IMF Christine Lagarde na to temo. "Če bo prišlo do velikih motenj v trgovini, če bo zaupanje med ekonomskimi akterji resno prizadeto, bodo na koncu najbolj trpeli najbolj revni ljudje," je tvitnila Lagardova.