c S
SŽ v nakup štirih novih dizelskih lokomotiv za koprsko tovorno postajo 01.06.2018 08:42 Ljubljana, 01. junija (STA) - Družba SŽ-Tovorni promet je objavila javno naročilo za nakup štirih novih dizelskih lokomotiv za premik za uporabo na koprski tovorni postaji. Ocenjena vrednost nakupa je 7,44 milijona evrov, naročilo je odprto sedem mesecev.

Kot so za STA pojasnili na Slovenskih železnicah, ima družba SŽ-Tovorni promet skupno 139 lokomotiv, od tega 70 elektro in 69 dizelskih. Na tovorni postaji Koper medtem tovorna veja skupine SŽ za premik tovornih vagonov uporablja štiri dizelske lokomotive.

Poleg nabavnih postopkov za štiri nove dizelske lokomotive za koprsko tovorno postajo je družba SŽ-Tovorni promet lani začela tudi celovito posodobitev 12 dizelskih lokomotiv za premik.

Načrtovan je še nakup 15 večsistemskih električnih lokomotiv za lažje čezmejne prevoze, po letu 2025 pa je predviden še nakup električnih lokomotiv, ki bodo nadomestile sedanje električne lokomotive, in nakup dizelskih lokomotiv za vleko vlakov.

Načrti za posodobitev tovornega prometa so pomembno povezani z načrti za vstop strateškega partnerja v družbo SŽ-Tovorni promet. Zavezujočo ponudbo za nakup 49-odstotnega deleža v družbi sta oddala francoski železniški velikan SNCF in češki EPH, več glede izbora partnerja pa bi lahko bilo po neuradnih informacijah znano do konca junija ali sredine julija.

SŽ in švicarski Stadler Rail sta medtem nedavno že podpisala 169 milijonov evrov vredno pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur. V drugem koraku naj bi nato v okviru načrtovane temeljite posodobitve voznega parka od švicarskega proizvajalca naročili še 26 garnitur s ciljem dviga privlačnosti potniškega prometa.