c S
V Sloveniji v prvem trimesečju več kot dva milijona prenočitev 31.05.2018 16:33 Ljubljana, 31. maja (STA) - V slovenskih nastanitvenih objektih so februarja našteli več kot 691.000 turističnih prenočitev in več kot 249.000 prihodov turistov, v marcu pa več kot 786.000 prenočitev in skoraj 324.000 prihodov turistov. Skupaj z januarjem je tako Slovenija v prvem trimesečju zabeležila več kot dva milijona nočitev, ugotavlja statistični urad.

Februarja je bilo prihodov tujih turistov nekaj več kot 140.000, njihovih prenočitev pa skoraj 362.000. Prihodov domačih turistov je bilo skoraj 109.000, njihovih prenočitev pa nekaj več kot 329.000. Tuji turisti so v februarju ustvarili 52 odstotkov vseh prenočitev turistov.

Marca so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili skoraj 325.000 prihodov turistov in nekaj več kot 786.000 njihovih prenočitev. Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 215.000, njihovih prenočitev pa nekaj več kot 487.000, ugotavlja Surs.

Prihodov domačih turistov je bilo marca nekaj več kot 109.000, njihovih prenočitev pa več kot 299.000. Tuji turisti so v tem mesecu ustvarili 59 odstotkov vseh prenočitev.

Ključni trgi, od koder so k nam februarja prihajali tuji turisti in ustvarili največ prenočitev, so bili Italija (15 odstotkov), Srbija (13 odstotkov), Hrvaška (11 odstotkov), Avstrija (11 odstotkov), Madžarska (šest odstotkov) ter Velika Britanija (šest odstotkov).

Tudi marca so med tujimi turisti s ključnih turističnih trgov ustvarili pri nas največ prenočitev turisti iz Italije (16 odstotkov), sledili pa so turisti iz Avstrije (14 odstotkov), Nemčije (devet odstotkov), Hrvaške (osem odstotkov), Madžarske (sedem odstotkov) in Srbije (štiri odstotke).

Februarja je bilo več kot 447.000 oz. 65 odstotkov vseh prenočitev turistov ustvarjenih v hotelih, 11 odstotkov v apartmajskih in počitniških naseljih, osem odstotkov v zasebnih sobah, apartmajih in hišah, trije odstotki v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških in mladinskih počitniških domovih, dva odstotka v mladinskih hotelih in dva odstotka v kampih.

Podobno je bilo marca, ko je bilo v hotelih ustvarjenih skoraj 489.000 ali 62 odstotkov vseh prenočitev turistov, v apartmajskih in počitniških naseljih devet odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah sedem odstotkov, v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških in mladinskih počitniških domovih štiri odstotke, prav tako so jih v mladinskih hotelih našteli štiri odstotke, v kampih pa tri odstotke.

Največ prenočitev turistov so februarja našteli v zdraviliških občinah (33 odstotkov), nato v gorskih občinah (31 odstotkov), v obmorskih občinah (11 odstotkov) in v občini Ljubljana (10 odstotkov). Marca je bila statistika podobna. Največ prenočitev v zdraviliških občinah (30 odstotkov), nato v gorskih občinah (22 odstotkov), v obmorskih občinah (17 odstotkov) in v Ljubljani (14 odstotkov).

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak, ki jo veselijo spodbudni podatki prvega četrtletja, je ob tem poudarila, da so pozitivna tudi pričakovanja za poletno sezono. "Rast nikakor ni naključna, saj je bilo v preteklem obdobju veliko vloženega v razvoj in trženje slovenskega turizma," je, kot so sporočili s STO, ocenila Pakova.

"Aktivnosti, ki so pred nami, potekajo s ciljem nadaljnjega izboljšanja konkurenčnosti slovenskega turizma, doseganja želenega pozicioniranja destinacije za petzvezdična doživetja ter realiziranja ukrepov nove turistične strategije," je pojasnila.

Kot je še dodala Pakova, na tujih trgih potekajo številne promocijske aktivnosti s poudarkom na vsebinskem digitalnem marketingu, na domačem trgu pa se usmerjajo v koordinacijo vodilnih destinacijskih organizacij ter v pospeševanje oblikovanja produktov z višjo dodano vrednostjo.