c S
Podelili priznanja za najbolje inovacije v celjski in gorenjski regiji 31.05.2018 16:16 Lesce, 31. maja (STA) - Gorenjska in celjska območna gospodarska zbornica sta danes podelili priznanja za najboljše inovacije v regiji. V Lescah so podelili pet zlatih, pet srebrnih in šest bronastih priznanj ter eno zahvalo, medtem ko je celjska območna gospodarska zbornica najboljšim podelila šest zlatih, štiri srebrna ter tri bronasta priznanja in štiri zahvale.

Najbolje ocenjene inovacije v vsaki regiji bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 26. septembra.

V Lescah je kar dve zlati priznanji je prejel kranjski Iskraemeco, in sicer za pravični števec, ki se osredotoča na trajnostni razvoj in načela krožnega gospodarstva pri proizvodnji pametnih števcev, ter za komunikacijsko platformo za pametna omrežja, ki podpira napredno merjenje v elektroenergetskih distribucijskih omrežjih.

Domel je prejel zlato priznanje za razvoj in industrializacijo modularne elektronsko komutirane sesalne enote, ki jo odlikujejo visoka učinkovitost, nizek hrup, dolga življenjska doba, izredno nizka masa in kompakten dizajn.

Sij Acroni in Razvojni center Jesenice sta si zlato priznanje prislužila za orodno jeklo sitherm 2343, katerega inovativnost in konkurenčna prednost je v skrbno načrtovanem procesu izdelave, ki omogoča doseganje mikročistoče in homogenost materiala.

Iskratel pa je prejel zlato priznanje za širokopasovni domski prehod Innbox V70-U in Innbox G69. Gre za unikatno in patentirano rešitev zaključevanja optičnih vlaken v najnovejši generaciji optičnih produktov. Prav tako je Iskratel dobil srebrno priznanje za avtomatsko merilno mesto za testiranje rešitev s terminalno opremo.

Ostala srebrna priznanja so šla v roke inovatorjem v Polycomu za avtomatsko linijo za pripravo surovcev za brizganje zglobov in montažo vzmeti, v Jelovici za okenski vgradni sistem Jelofuture, v podjetju TAB Systems za pametno LED ulično razsvetljavo ter v M Sori za numerične simulacije obnašanja lesenih oken ob različnih zunanjih obremenitvah.

M Sora je prejela tudi bronasto priznanje, in sicer za ReWin - Leseno okno, izdelano iz odsluženega lesa. Prav tako so bronasta priznanja prejeli Šubidu za skledo OM NOM, Iskratel za preprosto meritev kasnitve avdia in videa pri videotelefoniji, SRC Infonet za aplikacijo doZdravnika.si in za Vrstomat 2.0 ter Lotrič in razvojni center Nela za program merilnih strojev Trames Unique.

Posebna zahvala za prispevek na področju inovativnosti je pripadla turistični kmetiji in okrepčevalnici Brunarica Sonček za pravljično-doživljajsko pot pastirskih škratov na Krvavcu.

Iz celjske območne gospodarske zbornice pa so se v finalni izvor uvrstile inovacije zreške družbe Swatycomet za izdelavo tankih rezalk, družbe Mik Celje, ki se ponaša z Mikrovent prezračevalnim sistemom, in celjskega Cetisa za tečaj Cetis Chip.