c S
Delavci bodo prva obvestila Zpiza o neobračunanih prispevkih dobili v teh dneh 31.05.2018 16:37 Ljubljana, 31. maja (STA) - Zavarovanci, ki jim delodajalec ni obračunal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bodo v teh dneh začeli prejemati obvestila pokojninskega zavoda o neobračunanih prispevkih. Delodajalce, ki niso izpolnili svoje obveznosti, pa bo zavod pozval k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja, so za STA povedali v zavodu.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo delavca obvestil o obdobju, za katerega delodajalec ni obračunal prispevkov, in o posledicah, če prispevki niso obračunani, obračun davčnega odtegljaja pa ne predložen. Delodajalca pa bo pozval k izplačilu plače, če je še ni, in k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja.

Delavci, za katere zavod nima podatkov o obračunanih prispevkih, bodo skupaj z obvestilom prejeli tudi izjavo o izplačilu oziroma neizplačilu plače. Delavci pošljejo izpolnjeno izjavo na Finančno upravo RS (Furs), ki bo izvedla nadaljnje postopke, so v Zpizu zapisali v sporočilu za javnost.

Obdobja, na katera se nanaša obvestilo, se delavcem upoštevajo v pokojninsko dobo ne glede na to, da prispevki niso niti obračunani niti plačani. Pač pa to obdobje ne bo zajeto pri izračunu pokojninske osnove. Delavcem zato na zavodu predlagajo, da izpolnjeno izjavo posredujejo Fursu.

Zavod bo za januar poslal 2739 obvestil zavarovancem o neobračunanih prispevkih in 1526 pozivov delodajalcem k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja. Za februar bodo zavarovancem poslali 4079 obvestil, delodajalcem pa 1866 pozivov.

Zavod izvaja omenjene aktivnosti glede na pokojninsko novelo, ki velja od 1. januarja. V skladu z njo je Furs dobil tudi pristojnost, da v okviru davčnega nadzora uvede postopek o prekršku zoper tiste delodajalce, ki niso izplačali plače in predložili obračuna davčnega odtegljaja. Pred to novostjo je imel takšno pristojnost le Inšpektorat RS za delo. Zavod bo sicer tudi inšpektorat obvestil o delodajalcih, ki niso predložili obračunov davčnega odtegljaja.

Izvajanje zakonske določbe bo po pojasnilu zavoda pripomoglo k večji pravni varnosti delavcev v delovnem razmerju. Določa namreč poseben način upoštevanja obdobij za delavce v delovnem razmerju, za katera prispevki niso bili obračunani.