c S
KSS opozarja na domnevno nespoštovanje delovne zakonodaje v trgovinah 31.05.2018 16:03 Ljubljana, 31. maja (STA) - Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) opozarja na domnevno nespoštovanje delovne zakonodaje ter nezakonit in diskriminatoren odnos do zaposlenih v trgovinah. Kot navajajo, Merkur in Mercator ne spoštujeta delovne zakonodaje in sistematično kršita delovne predpise, nič bolje ni v ostalih trgovskih verigah.

Novi sindikat trgovk in trgovcev Slovenije bo za vse kršitve v Merkurju in Mercatorju podal prijave na inšpektorat za delo in sprožil kolektivne spore zoper podjetniški kolektivni pogodbi Mercatorja in Merkurja na delovnem sodišču, ker se njuni vodstvi po več mesecih nočeta niti pogovarjati s sindikatom, so danes sporočili iz sindikata.

"V Merkurju so z zadnjo sistemizacijo pozabili na pomen blagajničark in skladiščnikov ter prodajnih referentov, saj so z dosti višjimi plačami stimulirali le tiste, ki imajo neposreden vpliv na povečano prodajo, kot da za uspešno poslovanje ni zaslužen celoten kolektiv v trgovinah," so zapisali.

V Mercatorju pa naj ne bi spoštovali pravice zaposlenih do varstva otrok, vodstvu družbe pa v KSS očitajo, da noče sodelovati v individualnih postopkih zaščite članov sindikata.

Kot navajajo, se v večini trgovskih verig zaposlene prerazporeja ne glede na lokacijo njihovega dela v pogodbi o zaposlitvi, ob sklicevanju na kolektivne pogodbe, tudi po več kot uro vožnje drugam.

Delovni čas se načrtuje tedensko, v dejavnosti trgovine pa ne poznajo zakonsko predpisanega letnega razporejanja delovnega časa, sklicujejo se na kolektivne pogodbe. Prerazporejanje delovnega časa in nadurno delo naj bi se odrejalo izven izpolnjenih zakonskih pogojev za takšno odrejanje. "Regres se na podlagi kolektivnih pogodb nezakonito ne izplačuje v denarju, ampak z boni in drugimi nedenarnimi oblikami," so dodali.

V Mercatorju so za STA odločno zavrnili po njihovem neargumentirane navedbe KSS, opozorili pa so tudi, da novi sindikat ni reprezentativen, vendar pa so kljub temu z njimi v rednem stiku glede individualnih primerov zaposlenih. "V družbi imamo sicer dva reprezentativna sindikata in prepričani smo, da je socialni dialog zgleden. Obstajajo redne oblike sodelovanja, oba sindikata sta vključena v odločitve," so navedli.

Zanikali so tudi navedbe o kršenju pravic staršev. "Nenazadnje smo v novi podjetniški kolektivni pogodbi dogovorili, da se lahko starši, ki uveljavljajo pravico do krajšega delovnega časa iz naslova starševstva, z vodjem na mesečni ravni dogovarjajo o izmeni dela, ki jim ustreza z vidika varstva in skrbi za otroka," so pojasnili.

"Socialni dialog v družbi Mercator poteka že vrsto let in sodelovanje poteka redno in aktivno. Prepričani torej smo, da socialni dialog upošteva vsa pravila in dogovore, ter da je torej na zelo visoki ravni," so dodali.